Кампањом под називом „Јака заједницa, здрави људи“ обележава се 10. октобар, Светски дан менталног здравља. Кампањом се промовише важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима који представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице.

KONTAKT           promocijazdravlja@izjzv.org.rs
        021/4897-872

Кампања „Јака заједница, здрави људи“
10. октобар, Светски дан менталног здравља

      Кампањом под називом „Јака заједницa, здрави људи“ Институт за јавно здравље Војводине обележава 10. октобар, Светски дан менталног здравља. Кампањом се промовише важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима који представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице.
      Светски дан менталног здравља установљен је 10. октобра 1992. од стране Светске федерације за ментално здравље (World federation for mental health) као дан када на глобалном нивоу ширимо знање, свест и залажемо се за боље ментално здравље. Овогодишња тема Светског дана менталног здравља је психолошка прва помоћ.
      Психолошка прва помоћ обухвата психолошку и социјалну подршку људима који су изложени озбиљним стресорима (избеглиштво, губитак, изложеност насиљу, пожар, итд).
      Кампања Светске федерације за ментално здравље је усмерена на основне принципе психолошке прве помоћи и обраћа се свим помажућим професијама као што су здравствено особље, наставници, социјални радници, волонтери, ватрогасци, полиција и друге које могу бити у прилици да се сусретну са људима којима је подршка потребна.
      Без обзира на њен назив, психолошка прва помоћ не подразумева само психолошку подршку, већ и подршку у правцу обезбеђивања физичке сигурности, давања практичних инфомација. Психолошки аспект прве помоћи се односи на ненаметљиву подршку, пажљиво слушање, усмеравање на доступне психолошке услуге које су на располагању у датој ситуацији. Стога, веома је важно разграничити психолошку прву помоћ од психолошког саветовања и психотерапије које спроводе стручњаци из области менталног здравља.
      Институт за јавно здравље Војводине, заједно са бројним партнерима, ове године се придружује светској кампањи и обележава Светски дан менталног здравља под слоганом „Јака заједница, здрави људи“.
      Овим слоганом желимо да укажемо на то да се ментално здравље не тиче само појединца, већ да то колико ћемо добро функционисати зависи и од тога колико нам је богата социјална мрежа, колико смо као заједница победили стигму која прати тражење психолошке помоћи и људе који имају психолошке проблеме, као и колико као друштво бринемо о људима које је задесила несрећа, који су због својих животних околности остали са стране, на маргини.
      Кампања се бави темом социјалних релација, односно развијањем емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима који су се показали као веома важни заштићујући фактори, како за ментално тако и опште здравље људи.
      Тим поводом припремили смо следеће активности:
- заједнички рад студената архитектуре и психологије који је подразумевао промишљање о спрези простора и емпатије, као и о томе шта значи прави сусрет;
- наградни конкурс за фото причу под називом „Сусрет који значи“;
- едукација запослених у здравству, просвети, социјалној заштити и невладином сектору о принципима и пракси промоције менталног здравља у заједници;
- јавну манифестацију 10. октобра у 17 часова на СПЕНС-у (1. спрат) на којој ће грађани имати прилике да се учестују у занимљивим активностима које ће припремити различите установе и организације које се директно или индиректно баве менталним здрављем, као и оне организације које покрећу различите солидарне иницијативе.
- серију бесплатних психолошких радионица за различите узрасте.

ПОСЕТИТЕ БАЗАР МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
„ЈАКА ЗАЈЕДНИЦА, ЗДРАВИ ЉУДИ“

      Институт за јавно здравље Војводине, заједно са бројним партнерима, вас позива да се придружите 10. октобра на СПЕНС-у (1. спрат) од 17 до 20 часова, нашој јавној манифестацији поводом Светског дана менталног здравља.       Слоганом "Јака заједница, здрави људи" желимо да истакнемо значај међуљудских односа, емпатије, солидарности, повезаности, бриге о другима за животно благостање људи у оквиру једне заједнице.       Припремили смо бројне психолошке и креативне садржаје како за децу тако и за одрасле. Имаћете прилику да на оригиналан начин упознате организације и установе које се баве менталним здрављем, као и оне које организују солидарне активности. Имамо и многа изненађења за вас!
О детаљном програму ћемо вас обавестити ускоро!
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине
Покровитељ: Градска управа за здравство Града Новог Сада
Учесници:
Геронтолошки центар Нови Сад
Центар за подршку раном развоју и породичним односима ХАРМОНИЈА
Центар за производњу знања и вештина
Центар за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности "ЗЕМЉА ЖИВИХ"
Центар за раст и развој људског потенцијала УБУНТУ
Центар за развој потенцијала деце и младих ,,Play''
Центар за развој вештина ОД ЉУБАВИ СЕ РАСТЕ
Центар за социјални рад Града Новог Сада - Сигурна женска кућа
Дом за душевно оболела лица "Чуруг"
Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада
Фармацеутска студентска асоцијација Новог Сада (ПСАНС)
Лични развој
Maminovreme.org
Медицинска школа "7. април"
Неокултурна Иницијатива Ван Оквира (НИВО)
Новосадски хуманитарни центар
ОЛИ центар за интегративну психодинамску психотерапију, саветовање и коучинг
Омладина ЈАЗАС Нови Сад
Предшколска установа "Бошко Буха"
Психолошки центар Теменос
Психолошки центар СЕЛФ
Психолошко саветовалиште "Ђанковић"
Психоверзум
Подружница за Јужнобачки округ Друштва психолога Србије
Саветовалиште за младе, Дом здравља Нови Сад
ТИМ Центар
Удружење "Патрија"Чуруг
Удружење МНРО Града Новог Сада
Удружење младих за Друштвени Активизам
Удружење за подршку особама са Даун синдромом Нови Сад
Дом за душевно оболела лица “1. Октобар”, Стари Лец
Музичка школа “Исидор Бајић”
Центар за едукацију и одвикавање од коцкања HERC TIME
Клуб студената психологије "ТРАНСФЕР"

НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ФОТО ПРИЧУ
ТЕМА: СУСРЕТ КОЈИ ЗНАЧИ

      Сусрет као нит живота, као моменат, као трајање, сусрет који нас мења, помера, сусрет који недостаје, неочекивани сусрет, сусрет као непоновљива константа...      Пошаљите 1-5 фотографија + кратак опис фотографијa (до 200 речи) у форми прозе или поезије и прикажите нам вашу визију СУСРЕТА КОЈИ ЗНАЧИ.
      Ту су и занимљиве награде:
1. Акциона камера (Lamax Action x8)
2. Таблет (Alpha tablet AT 718WBK)
3. Двоглед (Falcon 7x50)
      Контекст Учешћем на конкурсу за фото причу доприносите кампањи под називом „Јака заједницa, здрави људи“ којом се обележава 10. октобар, Светски дан менталног здравља. Кампањом се промовише важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима који представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице. Кампању спроводи Институт за јавно здравље Војводине, уз покровитељство Градске управе за здравство Града Новог Сада.
       Пристигле фотографије са описом ће бити приказане на Facebook страници кампање, а одабране фотографије ће бити одштампане и приказане на јавној манифестацији која ће се одржати 10. октобра на СПЕНС-у.
Пријава
      Свака пријава треба да садржи:
- основне податке (име и презиме, контакт телефон и e-mail адресу);
- од 1 до 5 фотографија у JPG формату;
- oпис фотографија (до 200 речи) у форми прозе или поезије.
Конкурс траје до 30. септембра 2016. године

      Пријава и додатне информације на:
fotoprica.susretkojiznaci@gmail.com

СУСРЕТ
„Срећа су само тренуци све остало је ход између“      „Сусрет“ је назив пројекта на коме су заједно радили студенти архитектуре и психологије промишљајући о спрези простора и емпатије, као и о томе шта значи прави сусрет.

      Инспирисани дружењем и разменом искустава са станарима Геронтолошког центра „Нови Сад“, студенти су направили интерактивну просторну инсталацију на тему важних животних сећања и мудрости под називом „Поглед у прошлост, поглед у будућност“.      На завршној свечаности, студенти су, користећи видео и просторне инсталације, свакодневном простору Геронтолошког центра удахнули атмосферу 50'тих година прошлог века и на још један начин обележили лепоту и богатство ових сусрета.      Погледајте галерију фотографија. Фотографије: Бојан Стојковић и Оливера Миљковић

ПАРТНЕРИ КАМПАЊЕ