ПРОЧИТАЈ ВИШЕ О АЛКОХОЛУ И ДРОГИ

УРАДИ ПСИХО-ВЕЖБУ

РАЗГОВАРАЈ О ПАС СА СТРУЧЊАЦИМА

КВИЗ О АЛКОХОЛУ И ДРОГАМА

1.

Око 50% светске популације пије алкохол.

Алкохол се највише користи у Европи у поређењу са свим осталим континентима. Алкохол је један од водећих узрока оштећења здравља и превремене смртности у Европском региону.

2.

Уколико жена и мушкарац попију исти број алкохолних пића, дејство ће бити исто.

Алкохол више штети женама. Алкохол ће достићи више концентрације и већу токсичност услед мањег процента воде у телу жене него у телу мушкарца. Осим тога, ензим који разлаже алкохол се производи у мањој количини у женском телу, што значи да ће алкохол дуже остати у организму жене него мушкарца пре него што се разгради.

3.

Који број пића се сматра мање ризичном употребом алкохола у једној прилици (изласку)? Одабери број пића у кућицу.

Жене
Мушкарци

Алкохол више штети женама. Алкохол ће достићи више концентрације и већу токсичност услед мањег процента воде у телу жене него у телу мушкарца. Осим тога, ензим који разлаже алкохол се производи у мањој количини у женском телу, што значи да ће алкохол дуже остати у организму жене него мушкарца пре него што се разгради.

4.

Коришћење алкохола је ризичније за младе него за старије особе.

Мозак наставља да се развија до 25. године и алкохол утиче на његов развој. Што особе раније започињу да користе алкохол ризикују настанак веће штете и зависности касније у животу.

5.

Црвено вино је добро за здравље, ако смо млађи од 40 година.

Мањи је ризик од болести срца и крвних судова код оних који умерено пију црвено вино, али то важи само за мушкараце после 40. године живота и жене после менопаузе. Међитим, много више користи за рад срца и крних судова ће имати физичка активност и правилна исхрана него конзумација алкохола.

6.

Уколико смо узнемирени, једини начин да се смиримо су «таблете за смирење».

Постоје бројни начини да се изборимо са узнемиреношћу, «нервозом» и непријатним осећањима. Од тога да радимо неку активност у којој уживамо, вежби релаксације до одласка на разговор код психолога. «Таблете за смирење» преписује лекар и нипошто не смемо да их користимо «на своју руку».

7.

Марихуана је безбедна јер је биљка.

Уколико је нешто природно, то не значи да није штетно по човека. Марихуана делује халуциногено, поспешује заборавност и смањује концентрацију. Особе које користе марихуану делују поспано или се неконтролисано смеју на одређене мисли или идеје, а понекад осећају стрепњу, параноју или глад након престанка дејства. Марихуану најчешће мешају са дуваном, који је највећи ризик за настанак рака плућа, друге врсте рака и болести срца и крвних судова.

8.

Марихуана у неким земљама може да се користи у медицинске сврхе.

У појединим земљама постоје регистровани фармаколоши производи на бази марихуане, али се у те сврхе не користи цела биљка марихуане нити је активна супстанца (ТХЦ – тетрахидро-канабиол) једнаке концентрације као на нелегалном тржишту. Такође, ти производи се не пуше и не мешају са дуваном. Ови производи се у неким земљама могу користити у поодмаклим стадијумима малигних болести, али не код здраве популације.

9.

Стероиди изазивају зависност.

Стероиди стварају психичку зависност и оптерећују бројне унутрашње органе и метаболичке процесе. Најчешће их злоупотребљавају млади који желе да повећају мишићну масу и снагу. У спорту су окарактерисани као допинг-средства и строго је забрањена њихова употреба, као и свих илегалних ПАС и многих лекова.

10.

Узимање екстазија је опасно само када је у већим количинама. Једна „таблетица“ не шкоди.

И једно узимање естазија може бити опасно. Екстази повећава крвни притисак и убрзава рад срца, што може да доведе до срчаног удара, дехидрације (губитка течности), довести до колапса (губитка свести) и престанка рада срца, чак и након првог узимања.

11.

У Холивуду се користи дрога која је «чиста» и самим тим није штетна.

Не постоји „чиста дрога“. Нико не може ни једном илегалном производу гарантовати било какав квалитет. Зато су смрти услед предозирања и неочекивани или чак непознати ефекти чести пратиоци коришћења дрога и разлог зашто се за многе дроге не може говорити о „рекреативној употреби“. Свака дрога је штетна јер ремети рад мозга.

12.

ЛСД (сличица) не изазива ни психичку ни физичку зависност.

ЛСД ствара психичку зависност и изазива flash back – непредвидљиве халуцинације које се могу јавити и годинама након узимања ове дроге. Само једно узимање ЛСД-ја може да покрене настанак тежег психичког поремећаја као што је шизофренија.

13.

Нове, «дизајнерске» дроге се пласирају на тржиште пре него што државе успевају да их прогласе нелегалним и продају се у виду бомбона, миришљавих штапића, соли за купање, итд.

Као што многи раде пуно радно време на очувању нашег здравља, тако постоје и они који имају управу супротну мисију, а при том остварују огроман профит. Постоје илегалне лабараторије које производе нове синтетичке дроге великом брзином, много брже него што државе успевају да их забране. Њихови ефекти су непознати и непредвидиви и верује се да су одговорни за велик број смртних случајева у Европи.

Хвала на учешћу!

Твој скор је /14

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ О АЛКОХОЛУ И ДРОГИ

УРАДИ
ПСИХО-ВЕЖБУ

РАЗГОВАРАЈ О ПАС СА СТРУЧЊАЦИМА