promo slika

ШТА ДА РАДИМ, КАКО ДА РАЗГОВАРАМ??

Разговарајте са својим дететом о ПАС али му немојте држати предавања. Разговарајте у ситуацијама док гледате ТВ, шетате, али га не оптерећујте са много информација одједном.

Одвојте довољно времена да слушате своје дете и будите ангажовани у решавању његових проблема.

Бодрите своје дете, запажајте оно што ради добро, уместо да стално причате о ономе што ради погрешно. Родитељи који чешће хвале своју децу омогућују деци да добро мисле о себи.

Претешке обавезе које дете не може да испуни треба избегавати, као што није добро да дете буде без одмерених обавеза.

Немојте дозволити да својом строгошћу будете подстрек природном бунтовништву. Бунт код деце је један од разлога због којих се посеже за дрогом. Будите спремни да постепено дајете више слободе детету у доношењу одлука. Дозволите му по- некад да направи грешку коју може да исправи да би могло да учи на њима, али је осећај за меру овде пресудан (никако да узме ПАС или угрози своју или туђу безбедност и здравље). Не можете живети живот свог детета уместо њега. Пре или касније ћете морати да га пустите или ће отићи само.

Надзирите дружење са другом децом. Упознајте дететове пријатеље. Ако сумњате да друго дете има негативан утицај на ваше, проверите о чему се ради. Ако то дете узима ПАС, имате право да забраните свом детету да га виђа. Објасните разлоге такве одлуке.

Задржите контролу над бесом. Будите сталожени, не тражите освету за неиспуњене договоре, немојте претити и вређати, већ тражите поштовање претходних договора.

Помозите свом детету да се сналази у конфликтним ситуацијама било које врсте: да контролише свој бес, да наступа мирољуби- во, да каже другоме јасно шта очекује од њега, да не дозволи да му се конфликти гомилају нерешени (што ће га чинити додатно на- петим). Све ово ће и дете лакше усвојити уколико и ви тежите да смирено решавате конфликтне ситуације.