U letnjem periodu moramo da vodimo računa i o načinu ishrane koji bi trebalo da bude prilagođen ovom godišnjem dobu, koje zbog visokih temeperatura vazduha pogoduje kvarenju namirnica, što povećava rizik od trovanja hranom ili crevnih infekcija.
Opšte preporuke:
- Da bi hrana bila bezbedna najvažnije je dobro održavati ličnu higijenu, posebno higijenu ruku, zatim higijenu prostora za pripremu hrane i pravilno čuvati hranu.
- Što manje konzumirati lako kvarljive namirnice, posebno one koje nisu sveže i koje su stajale van frižidera duže od jedan sat.
- Jesti tvrdo kuvana jaja i kuvane filove sa jajima, a izbegavati hladna jela sa jajima (domaći majonez, salate, filove od jaja kuvane na pari...).
- Kuvati sirovo i nepasterizovano mleko! Brzo ga ohladiti i staviti u frižider! Ne konzumirati sir i druge mlečne proizvode od nepasterizovanog mleka.
- Ne jesti sirovu, mariniranu ili lagano kuvanu ribu! Čuvati nakon kuvanja da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije (zagađenja).
- Temeljno prati voće i povrće pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode. Baciti oštećene i plesnive proizvode. Lisnato povrće, kao na primer, zelenu salatu, potrebno je detaljno prati i čistiti, uklanjanjem spoljnjih listova, a zatim prati svaki list posebno.
- Hranu nikad ne ostavljati u otvorenoj konzervi jer povećava sadržaj kalaja u hrani!
- Tokom pripreme hrane uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine. Koristite odvojeni pribor, posuđe ili radne površine, ili ih prethodno operite, pri manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.
Kupovina namirnica
- Kupujte hranu samo kod proverenih dostavljača, čije su prostorije čiste i uredne.
- Proverite rok trajanja i deklaraciju proizvoda- UVEK (kao i uslove čuvanja).
- Ako kupujete na pijacama mleko i mlečne proizvode, jaja, meso, poslastice, kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim vitrinama, a ne na tezgama.
- Izbegavajte kupovinu namirnica u oštećenim, nagnječenim, naduvanim ili napuklim konzervama, kutijama ili drugim vrstama ambalaže.
- Ne kupujte hranu koja deluje kao da je pokvarena, kao što su plesnivi proizvodi ili proizvodi koji su promenili izgled, boju ili imaju čudan ukus i miris.
- Proverite da li osoblje koje poslužuje gotovu hranu, ima čistu uniformu i da li koristi posebne hvataljke za svaku vrstu hrane.
- Kupujte samo sveža jaja u ambalaži na kojoj se vidi ime proizvođača, klasa i rok upotrebljivosti i izbegavajte napukla ili prljava jaja.
- Izbegavajte ohlađenu i smrznutu, lako kvarljivu hranu, koja stoji van frižidera i zamrzivača, kao i hranu iz zamrzivača za koju po izgledu pretpostavljate da je već odmrzavana.
- Izbegavajte da kupujete toplu hranu koja nije vruća (ohlađena na temperaturu unutar „opasne zone rasta bakterija, od 10-60° C“).
- Izbegavajte gotovu hranu koja stoji u otkrivenim posudama na pultu.
- Ohlađenu i smrznutu hranu kupujte kada ste već pri kraju s kupovinom.
Pravilno čuvanje namirnica
- Neophodno je pravilno čuvati namirnice koje se tokom leta brže kvare i to pre svega namirnice životinjskog porekla, jer su idealna podloga za rast bakterija, a najosetljivije su meso i prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, riba i jaja, pa ih obavezno treba čuvati u frižideru.
- Hranu čuvajte temperaturnom opsegu ispod 5°C i iznad 60 °C.
- U frižideru se mogu čuvati namirnice nekoliko dana, a za duže čuvanje koristite zamrzivač. Uvek označite datum zamrzavanja i pazite da hrana predugo ne stoji u zamrzivaču. Temperatura u frižideru bi trebalo da bude od 0 do 5°C, a u zamrzivaču -18°C.
- Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj temperaturi a ako se to ne može nikako izbeći, potrebno je da vreme ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi bude maksimalno jedan sat.
- Konzerviranu i suvu hranu treba držati na hladnom, prozračnom i suvom mestu.
- Žitarice se čuvaju na suvom hladnom i tamnom mestu, najbolje u staklenim teglama sa poklopcem koji se dobro zatvara.
- Hleb je najbolje čuvati u pamučnoj (platnenoj) ili papirnatoj vreći jer tako čuva vlažnost, a nikako u plastičnim kesama.
- U slučaju da hranu nosite na izlet, uvek koristite rashladne frižidere sa dovoljno patrona leda ili rashladne torbe.
- Hranu čuvajte u čistim i dobro zatvorenim posudama.
- Pre stavljanja u frižider ili zamrzivač, ohladite prethodno kuvanu hranu.
- Na dnu frižidera je niža temperatura i tamo držite meso, mesne proizvode i morske plodove.
- Namirnice kao što su mleko i mlečni proizvodi ili meso i mesni proizvodi, kao i jaja, obavezno se čuvaju u frižideru.
- Sirovo meso u frižideru ne bi trebalo da stoji duže od jednog dana.
- Povrće i voće na visokim letnjim temperaturama bi takođe trebalo čuvati u frižideru. Oprati pre stavljanja u frižider. Najbolje je odložiti ih u papirne kese ili platnene krpe a ne plastične kese.
- Ostatak hrane držite u frižideru u posudama koje se dobro zatvaraju.
- Jednom odmrznuto meso, voće, povrće, sladoled ne zamrzavajte ponovo.
Saveti za održavanje higijene ruku i radnih površina
- Pre pripreme hrane temeljno operite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od minimum 20 sekundi, i to: pre, tokom i nakon završetka manipulacije hranom, pre konzumiranja hrane, nakon upotrebe toaleta, manipulacije prljavom ambalažom, nakon kašljanja i kijanja i nakon kontakta sa životinjama.
- Bacite sve namirnice kojima je istekao rok upotrebe.
- Pribor za čišćenje (metle, krpe, usisivač) držite na mestu koje je odvojeno od mesta pripreme hrane.
- Održavajte kuhinjske površine čistim i suvim. Prljavo posuđe je izvanredna podloga za razvoj mikroorganizama.
- Sunđere i truleks krpe za pranje suđa menjajte redovno, češće ih dezinfikujte, a u međuvremenu držite suvim.
- Sudopere redovno čistite i odmašćujte.
- Redovno provetravajte kuhinju (najmanje pola sata dnevno) jer isparavanje vode i ulja stvara aerosol pogodan za razvoj mikroorganizama.
- Redovno čistite filter aspiratora i ventilacione otvore.
- Redovno praznite kantu za smeće i čistite a povremeno dezinfikujte.