NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 13.11.2020. GODINE

13.11.2020

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

 

Tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini je registrovano 577 novih slučajeva, najviše u Gradu Novom Sadu 219. U ovom trenutku je 5811 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja  porast broja za hiljadu u poslednja dva dana. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 3058, što je, za 400 više u poslednjih 48 časova.

 

U ovom trenutku na teritoriji 12 opština situacija se ocenjuje kao vanredna  Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanki, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima i Novoj Crnji.

Izrazito nepovoljna  epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja, registruje se u još 8 opština, Sombor, Kikinda, Inđija, Kula, Bečej, Vrbas, Ruma i Temerin.

U 11 opština situacija se ocenjuje kao nepovoljna sa tendencijom pogoršanja, Subotica, Kovin, Šid, Srbobran, Titel, Irig, Bela Crkva, Novi Bečej,  Plandište, Kovačica i Novi Kneževac.

U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja.

 

Institut  apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  6. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  7. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju