KampanjeMeđunarodni dan porodice, 15. maj – “Porodica i akcija za klimu”

15.05.2019

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kad je proglašen Svetskim danom porodice od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na taj način istaknuta je važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

U Republici Srbiji živi oko milion i po porodica sa decom, a podaci Republičkog zavoda za statistiku izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva ukazuju da prosečno domaćinstvo u Srbiji ima tri člana. Naime, od 1.476.105 porodica – 764.546 njih gaji jedno dete, 591.114 roditelja ima dvoje dece, svega 99.638 porodica gaji troje mališana, a broj porodica sa četvoro, petoro i šestoro dece ne prelazi jedan procenat. U braku živi 57% muškaraca i 53% žena. U hraniteljskim porodicama i domovima za decu bez roditeljskog staranja živi više od 7.000 dece i mladih. Teret samohranog roditeljstva nosi gotovo 300.000 majki i 76.435 očeva u našoj zemlji, a gotovo svaka treća porodica u Srbiji nema decu. Prema podacima Unicefa,  svako osmo dete u Srbiji živi ispod apsolutne linije siromaštva, a dečji dodatak prima 28,3% dece i mladih do 18 godina.

U poslednjih 30 godina konstantno se smanjuje broj zaključenih brakova, tako je u 2017. godini sklopljeno za trećinu manje brakova nego 1987. godine. Razlog tome su manja popularnost braka, sve manji broj novorođenih kao i starenje stanovništva. Svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom, a u vanbračnoj zajednici živi 3,83 odsto osoba starijih od 15 godina – odnosno 236.063 naša sugrađanina.  

Tema Međunarodnog dana porodice 2019. godine je “Porodica i akcija za klimu” i fokus je stavljen na ciljeve održivog razvoja broj 13 Ujedinjenih nacija koji podrazumevaju:

  • Cilj 13.3 – Unapređenje obrazovanja, podizanja svesti i ljudskih i institucionalnih kapaciteta za smanjenje klimatskih promena, prilagođavanje, smanjenja ekološkog otiska;
  • cilj 13.2 – Integracija mera akcija za klima u nacionalne politike, strategije i planiranja

Akcija za klimu može da bude plemeniti cilj koji povezuje porodicu, jača koheziju i unapređuje komunikaciju u porodici, a može da zainteresuje ukućane svih generacija.

Prema organizaciji Porodice u akciji za klimu (Climate Action Families: https://climateactionfamilies.org/) kao porodica možete da:

  • smanjite svoj karbonski otisak tako što ćete koristiti sredstva prevoza koja najmanje emituju ugljen dioksid i izbegavati korišćenje aviona
  • smanjite upotrebu hrane životinjskog porekla, smanjite rasipanje hrane, pa čak i da uzgajate hranu za sebe i komšiluk, ukoliko je to moguće;
  • razgovarate sa prijateljima i porodicom o klimatskim pitanjima.

U okviru naših profesija i zajednica možemo da :

  • ohrabrimo organizacije s kojima smo povezani (posao, škole, crkva, rekreativna grupa) kako bi napravili bolji izbor za smanjenje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte, smanjili zagađenje;
  • informišete ljude o mogućnostima da se promene i podrže jedni druge na putu ka odgovarajućem načinu života, zajednici i političkim promenama.

Preuzmite korisne priručnike koje će Vam pomoći da smanjite svoj ekološki otisak i da se kao porodica se uključite u borbu protiv klimatskih promena:

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju