Projekti i programiDODELA NAGRADA ZA ETIČKO IZVEŠTAVANJE MEDIJA O MENTALNOM ZDRAVLJU

20.10.2022

Institut za javno zdravlje Vojvodine i OPENS dodelili su nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju. Dodela nagrada se održala u sredu 19. oktobra u 18 časova u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu. u okviru 7. Festivala mentalnog zdravlja.

Nagradni konkurs „Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju“ je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa OPENSom u sklopu 7. Festivala mentalnog zdravlja. Konkurs je trajao od 1. do 30. septembra 2022. godine.

Pristiglo je 27 radova, od toga 17 u kategoriji štampani/online mediji, 4 u kategoriji TV prilog i 6 u kategoriji radio prilog/podcast.

Ovogodišnji stručni žiri Instituta za javno zdravlje Vojvodine su činile: Dr Milica Lazić, psihološkinja, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i novinarke Jovana Gligorijević i Dragana Prica Kovačević. Posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih je dodelio žiri sastavljen od mladih osoba koji su u svom radu ili životnom iskustvu bili usmereni ka zaštiti i promociji mentalnog zdravlja.

U kategoriji TV prilog nagradu je dobila Jovana Kožlović za prilog Mentalno zdravlje sportista –“Medalje kao okovi ”.

Obrazloženje žirija je da autorka analizira temu o kojoj se retko priča, a još ređe izveštava: "Temi je pristupila na odgovoran i savestan način, konsultujući stručnjake, trenere, ali i sportistkinju koja deli svoje iskustvo i ohrabruje druge da potraže pomoć". Navode da je autorka je uspela da ovoj temi pristupi racionalno i bez stigmatizacije, te da rezultat bude osnažujuć.

U okviru kategorije štampani/onlajn mediji žiri je odlučio da dodeli nagradu autorkama:

  • Jasni Grizer za tekst "Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne", objavljenom na Portalu o invalidnosti.

Žiri naglašava da Portal o invalidnosti od nastanka neguje najviše standarde etičkog izveštavanja, pogotovo o mentalnom zdravlju. Navode da tekst “Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne” diže koplje još više i predstavlja teško dostižan nivo kvaliteta, kako po izboru više nego osetljive teme, tako i po činjenici da je autorka i sama akterka priče, a uspeva da ne pomeša te dve uloge nijednog trenutka. Dodatnu vrednost daje i to što je tema više nego važna, a apsolutno zanemarena u medijima.

  • Dunji Karanović za tekst "Kada se šetamo, ja gledam u nebo" objavljenom u magazinu LICEULICE.

Žiri naglašava da se tekst posebno izdvojio u kategoriiji „štampani/online mediji“ po tome što se u njemu obrađuje jedna jako važna, često zapostavljena tema, na način koji istovremeno i osvešćuje i nadahnjuje. Navode da se novinarka posebno ističe i po načinu na koji je tekst napisala, kojim pokazuje izuzetne veštine u približavanju priče čitaocima, na način koji je usmeren na destigmatizaciju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

U kategoriji radio prilog/podcast nagradu je dobila novinarka Jelena Božić za rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija" emitovan u radijskoj emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim" Omladinskom radiju (Oradio), Radio televizije Vojvodine.

Žiri navodi da se rad posebno izdvojio u kategoriji „radio prilog/podkast“ po tome što je novinarka temu mentalnog zdravlja približila slušaocima na način koji ne uključuje patologizaciju, već normalizaciju. "Novinarka je odabrala relevantne i raznovrsne sagovornike, a ceo tok razgovora/podkasta vođen je vrlo profesionalno i sa jasnim ciljem – normalizovati mladima neprijatne emocije i neprijatna iskustva". Takođe naglašavaju da je autorka je usmerena i na rešenja problema, ali to čini na neagresivan način, tako što se u podkastu ističu različiti resursi koji su mladima dostupni u zajednici, ali i u njima samima. "Istovremeno, podkast je dinamičan, informativan i koristan".

Posebne nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih dobili su:

Jelena Božić za rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija" emitovan u radijskoj emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim" Omladinskom radiju (Oradio), Radio televizije Vojvodine

Petar Klaić za rad “Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć”, Omladinski radio (Oradio), Radio televizija Vojvodine.

Nagradu za kontinuirani rad na temu mentalnog zdravlja mladih dobila je Anđela Andrijević za rad Podsve(s)t: Ep7: Prevencija suicida.

Čestitamo nagrađenim autorkama i autoru!

Zahvaljujemo se svim učesnicama i članicama/članovima žirija! Hvala vam što radite na unapređenju medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje zajednice i društva!

Pre dodele nagrada održana je tribina u okviru koje su članice žirija govorile o značaju odgovornog izveštavanja o ovoj temi, o prijavljenim radovima, primerima dobre prakse ali i o tome koje segmente izveštavanja bi trebalo unaprediti. Nakon dodele nagrada usledila je izložba veb stripova i digitalnih ilustracija pretočenih u viralne forme na društvenim mrežama i tribina sa mladim digitalnim kreatorima.

Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju se drugi put dodeljuje 2022. godine, u sklopu 7. Festivala mentalnog zdravlja. Ovogodišnji slogan Festivala je „Kultura i mentalno zdravlje”.

 

 

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju