NovostiIX evropska nedelja prevencija raka grlića materice 24 – 30. januar 2016. godine

18.01.2016

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju  i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekarakako bi obavile preventivni ginekološki pregled.

Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi.. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15  do 44 godine.

Obolevanje i umiranje od raka grlića materice u Srbiji

U proseku svakog dana u Srbiji se kod 4 žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana 1 žena umre od ove maligne bolesti.  

 

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Kada govorimo o oboljevanju najviše standardizovane stope incidencije (novo obolelih) su tokom 2013. godine registrovane u Borskom, Jablaničkom, Srednje banatskom, Pčinjskom i Mačvanskom okrugu, a najniže u Raškom, Južnobanatskom, Severnobanatskom, Zlatiborskom i  Pirotskom okrugu

 

Najznačajniji korak u prevenciji raka grlića materice, dojke kao i debelog creva je rano otkrivanje tumora, a to se postiže REDOVNIM ODLASKOM KOD LEKARA.Rizik oboljevanja od raka može se značajno smanjiti primenom i drugihpreventivnih mera i aktivnosti kao što su:

 • Prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu;
 • Ograničena potrošnja alkohola;
 • Izbegavanje preterane izloženosti sunčevoj svetlosti;
 • Održavanje zdrave telesne težine;
 • Izbalansirana ishrana;
 • Redovna fizička aktivnost;
 • Izbegavanje i uspešno prevladavanje stresa;
 • Zaštita od infekcija povezanih sa nastankom raka.

 

Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice 1.

 

Nedelja prevencije raka grlića materice treba da unapredi informisanost žena i opšte populacije o značaju preventivnih pregleda žena i istovremeno da utiče na unapređenje sprovođenja  programa organizovanog skrininga raka u našoj zemlji (www. batut.org.rs, www.skriningsrbija.rs).

 

 

Skrining na rak grlića materice u Srbiji

 

Skrining metoda (preventivni pregled)raka grlića materice je PAP-a test (Papanikolau test), vrsta pregleda vaginalnog brisa čija je uloga otkrivanje promena na ćelijama grlića materice. Preporuka je da se PAPA-a test uradi jednom godišnje.


Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića materice na teritoriji od 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled  334 242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP test je urađen kod  190 906 žena (32%). Od svih urađenih PAP testova 11 740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6.1%).  Kolposkopija je urađena kod 31.473  žene a potom 2465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma.  

Na teritoriji AP Vojvodine jedini dom zdravlja koji učestvuje u sprovođenju organizovanog programa skrininga na rak grlića materice je Dom zdravlja „Novi Sad“ koji je u 2015. godini pozvao 27 653 žene na preventivni pregled od koji se odazvalo 18 709 dok je kod 461 žene PAP-a test bio pozitivan.


Na teritoriji 17 opština žene će i 2016. godine, ukoliko pripaduju starosnoj grupi od 25 do 64. godine, biti pozvane na pregled od strane doma zdravlja da urade PAP test.


Sve žene svoje pravo na zdravstvenu zaštitu  treba da iskoriste i da se jave na pregled kod svog ginekologa!


Organizovanje evropske nedelje prevencije raka grlića materice


Evropska asocijacija za rak grlića materice je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na 2:

 • distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
 • organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
 • organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije,
 • organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolesente u srednjim školama,
 • održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
 • javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično
 • diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije grlića materice.

 

Izvor:

1.http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/20120905_GUI_HPV_vaccine_update.pdf

2. www.ecca.info

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju