KampanjeINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU

30.06.2020

PORAST BROJA POZITIVNIH NA COVID 19 U VOJVODINI I NOVOM SADU


Na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu se beleži porast broja obolelih od Covid 19 infekcije.  Iako  je uočljivo pogoršanje epidemiološke situacije ona je i dalje pod kontrolom. U toku je tiho prokužavanje populacije.

Dnevno se registruje 20 do 25 novozaraženih u Novom Sadu, što je povećanje u odnosu na period od mesec dana unazad, kada smo dnevno registrovali jednocifrene brojeve obolelih u AP Vojvodini, pa samim tim i Novom Sadu. Preko 90% obolelih je bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom, a oboleli sa težom kliničkom slikom su hospitalizovani u Kliničkom centru Vojvodine. Učešće težih slučajeva u strukturi obolelih je prepolovljeno u periodu maj- juni u odnosu na period mart april. Ova situacija posledica je kretanja COVID 19 na široj teritoriji Srbije i evropskog prostora u celini.

Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 30.06.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 369 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1382 slučaja.

 

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine od početka epidemije do sada je izvršeno preko 22.000 RT PCR analiza na prisustvo SARS CoV2 virusa.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance na otvorenom prostoru od najmanje 1 metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.) i redovno  pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih srddstava na bazi alkohola. Takođe, preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju