KampanjeXVI EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE KARCINOM GRLIĆA MATREICE OD 17. DO 23. JANUARA 2022. GODINE

14.01.2022

XVI EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE

KARCINOM GRLIĆA MATREICE OD 17. DO 23. JANUARA 2022. GODINE

Cilj obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice jeste podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Srbija već šesnaest godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice što ukazuje na značaj ove kampanje.

Ove godine Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 17. do 23. januara 2022. godine obeležava se pod sloganom „BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE”.

 

Osnovna poruka svim ženama - rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled!

 

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak kod žena u svetu. U 2018. godini, procenjuje se da je kod 570 000 žena širom sveta dijagnostikovan rak grlića materice, a oko 311000 žena je umrlo od te bolesti.

 

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine u Srbiji registrovano je 1.044 novoobolelih žena (od toga 289 u Vojvodini), a 438 žena je umrlo u Srbiji (od toga 117 u Vojvodini) od ove maligne bolesti.

 

Na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, Srbija sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000 žena, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Smrtnost od raka grlića materice u Srbiji je 8,8 dok je u Vojvodini oko 7 na 100.000 žena.

 

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena.

 

Efikasni primarni (vakcinacija protiv HPV-a) i sekundarni pristupi prevenciji (skrining i lečenje prekanceroznih lezija) sprečiće većinu slučajeva raka grlića materice.

 

Grad Novi Sad, u saradnji Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Doma zdravlja „Novi Sad“, već drugu godinu omogućava besplatnu vakcinaciju protiv HPV četvorovalentnom vakcinom, za devojčice (a od 2021. godine i za dečake) uzrasta 12-18 godina. Prema najnovijim najavama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), uskoro bi besplatna vakcinacija protiv HPV virusa bila omogućena celokupnoj ciljnoj populaciji.

 

 

 

Kada se dijagnostikuje, rak grlića materice je jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči, sve dok se rano otkriva. Karcinomi dijagnostikovani u kasnim stadijumima takođe se mogu kontrolisati odgovarajućim lečenjem i palijativnim zbrinjavanjem.

 

Uz sveobuhvatan pristup prevenciji, pregledu i lečenju, rak grlića materice može biti eliminisan kao problem javnog zdravlja u roku od jedne generacije.

 

 

Izvor:

  1. https://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-grlica-materice/
  2. http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/20120905_GUI_HPV_vaccine_update.pdf
  3. Registar za rak, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju