Kampanje5. jun Svetski dan zaštite životne sredine

02.06.2022

Svetski dan zaštite životne sredine   je međunarodni dan zaštite životne sredine. Predvođen Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu  (UNEP – United Nation Environment Programme ) ovaj dan se obeležava svake godine od 1973. godine.

            Domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine 2022. godine je Švedska. „ Samo jedna je zemlja “ je slogan kampanje, sa fokusom na „Živeti održivo u harmoniji sa prirodom“.

                 Svetski dan zaštite životne sredine opisuje se kao „globalna platforma za inspirisanje pozitivnih promena“ od strane Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nation Environment Programme ).Ovo je sada najveći globalni ekološki događaj, u kojem učestvuju milioni ljudi u više od 150 zemalja . Ideja je da se uključe vlade, gradovi i zajednice, preduzeća, civilno društvo, škole, poznate ličnosti, u podizanju svesti i obeležavanju ekoloških akcija.

                Svetski dan zaštite životne sredine 2022. godine, čiji je domaćin Švedska, vodi kampanju za kolektivnu, akciju na globalnom nivou za proslavu, zaštitu i obnovu naše planete, podstičući sve, svuda, da žive održivo i preduzmu mere protiv klimatske krize.

            Ove godine se navršava 50 godina od prvog globalnog samita o životnoj sredini konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini koja je održana u Stokholmu 1972. godine i koja je dovela do osnivanja UNEP-a .

            UNEP ukazuje da je, uprkos nizu klimatskih sporazuma, napredak ka zaustavljanju klimatskih promena i dalje suviše spor i da pojedinci i civilno društvo moraju da igraju ključnu ulogu u podizanju svesti i podsticanju vlada i privatnog sektora da izvrše promene velikih razmera.

 

Neosporive činjenice

 

  • Čovečanstvo troši svetske resurse brže nego što se prirodno mogu oporaviti
  • Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, je globalni događaj kojim se proslavlja i podstiče akcija protiv klimatske krize.
  • Troškovi klimatske adaptacije u zemljama u razvoju sada se procenjuju na 500 milijardi dolara godišnje.
  • Emisija CO2 će morati da se prepolovi do 2030. godine, kako bi se izbeglo povećanje temperature od 2,7°C i više do kraja veka.
  •  

            Cena klimatskih promena raste kao i jaz između onoga što se troši na prilagođavanje klimatskim promenama i onoga što je potrebno . Ne tako davne 2014. godine, troškovi adaptacije u zemljama u razvoju procenjeni su na 100 milijardi dolara godišnje . Danas je ta cifra 500 milijardi dolara .

            Kako bi se ograničio porast globalne temperature, koji izaziva klimatske promene, na 1,5 °C, svetska emisija CO2 će morati da se prepolovi do 2030. godine, kaže UNEP. 

 

https://www.weforum.org/agenda/2022/05/what-is-world-environment-day/

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju