Kampanje12. MAJ – MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

08.05.2018

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj 2018. godine, obeležava se pod sloganom „Sestrinstvo: glas koji sledimo – zdravlje je ljudsko pravo“, ukazujući da bi zdravstvena zaštita trebala da bude dostupna svima, bez obzira na mesto gde se pruža i okruženje.

Međunarodni savet sestrinstva (International Council of Nurses) ukazuje na više značajnih aspekata dostupnosti zdravstvene zaštite:

  • uočavanje i identifikacija neprepoznatih zdravstvenih potreba;
  • zadovoljavanje raznolikih zdravstvenih potreba;
  • dostupnost i laka pristupačnost uslugama;
  • priuštiva nega;
  • sigurna i kvalitetna nega;
  • neprekidan i humanocentrični pristup.

            Zašto se Međunarodni dan sestrinstva ove godine usmerava na zdravlje kao ljudsko pravo? Ovo šire usmerenje omogućava sestrinstvu da razume filozofsku osnovu svoje celokupne prakse, bilo da se u okviru nje pojedinci bave promocijom zdravlja, prevencijom bolesti i povreda ili tretmanom akutnih i hroničnih stanja. Ovaj fokus nam omogućava da utvrdimo zdravstvene posledice socijalnih odrednica zdravlja (sanitarnih mera, adekvatne ishrane, stanovanja, životne sredine i  radne okoline, obrazovanja, ravnopravnosti...) i omogućava nam da razumemo sistem zdravstvene zaštite iz perspektive u čijem je središtu osoba i zajednica.

            „Humanocentrični pristup znači ophođenje prema ljudima, pacijentima i njihovim bližnjima, starateljima i drugima sa saosećanjem, dostojanstvom i poštovanjem. On podrazumeva njihovo uključivanje u donošenje odluka o sopstvenom zdravlju i nezi. Ovaj pristup znači i uključivanje ljudi u dizajniranje sistema i stvaranje politike...“ (Angel Gurriá, OECD Secretary-General)

Zdravstveni sistem je esencijalni element zdravog i ravnopravnog društva. Zdravlje kao ljudsko pravo je perspektiva koja znači da gde god da živite možete dobiti zdravstvenu zaštitu koja je u skladu sa vašim zdravstvenim potrebama.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju