Kampanje31. Maj - Svetski dan bez duvana

30.05.2018

„Zadržane čestice duvana“ se ponovo unose ne samo udisanjem, već i kontaktom sa kožom i gutanjem.

One predstavljaju faktor rizika za sve članove domaćinstva, ali najviše za malu decu jer su ona manje telesne mase, imaju veću frekvenciju disanja od odraslih, veću propustljivost kože i sluzokože, duže borave u zatvorenom prostoru, igraju se na podu, ližu predmete i igračke na koje se taloži duvanski aerosol, imaju slabije razvijen imunitet na zagađivače iz životne sredine, što ih čini naročito osetljivim delom populacije.

Posledice izloženosti duvanskom dimu po decu su: češće upale disajnih puteva i srednjeg uha; astma; alergije – rinitis, dermatitis i alergije na hranu; teškoće u učenju; hiperaktivnost sa ili bez poremaćaja pažnje; limfom i leukemija. Jedna od najtežih posledica izloženosti duvanskom dimu iz okruženja jeste povećan rizik za tzv. „iznenadnu smrt odojčeta“ (SIDSSuden Infant Death Syndrom).

 

O novim duvanskim proizvodima :

 

Danas su sve češće u upotrebi „elektronski sistemi za snabdevanje nikotinom“ – e-cigarete, „zagrevajući duvanski proizvodi“ (IQOS i drugi), a u pojedinim ugostiteljskim objektima se viđa i upotreba nargila. Osnovna poruka je da se ovi načini upotrebe duvanskih proizvoda ne mogu preporučivati kao pomoć u odvikavanju od pušenja cigareta, jer imitiraju pušenje. U ovim proizvodima se mogu naći mnogi štetni i kancerogeni sastojci, samo u nešto manjim koncentracijama nego u cigaretama, ali nikako bezopasnim. Činjenica je da su ovo relativno novi duvanski proizvodi svuda u svetu i nedostatak propisa kojima se njihovo postojanje reguliše – globalni je problem. Pušenjem nargila se unosi znatno veća količina ugljen-monoksida, policikličnih aromatičnih ugljovodonika, aldehida, čestica male molekulske mase (koje prodiru do alveola i dalje u krv) i drugih štetnih sastojaka, jer mešavina duvana ili biljaka u nargili sagoreva na uglju. Prosečno, jednočasovno, pušenje nargile odgovara dozi nikotina koju proizvede 10 paklica cigareta. Kako se sistem nargile ne može sterilisati, ne čude podaci o tome da je dokazano da je njenim korišćenjem moguće preneti opasne mikroorganizme, izazivače tuberkuloze, hepatitisa, infektivne mononukleoze i dr.

 

Proverite stepen nikotinske zavisnosti (Fagerstromov test)

 

Proverite zašto i kako pušite (Rosov test)

 

Proverite spremnost za odvikavanje od pušenja (test po Prohaski i Di Klementeu)

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju