Projekti i programiPublikacija „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“

28.04.2016

Institut za javno zdravlje Vojvodine, u sklopu projekta „Novi Sad – zdrav grad“, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, objavio je publikaciju „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“.

            Zdravstveni profil jednog grada je kvantitativni i kvalitativni opis zdravlja građana i faktora koji utiču na njihovo zdravlje. On identifikuje postojeće probleme, predlaže područja za unapređenje i stimuliše pozitivnu akciju. Publikacija „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“ služiće u narednom peridu za kreiranje Gradskog plana za zdravlje.

            Doprinos ovoj publikaciji dale su mnoge institucije i ustanove, ali i mnogobrojni predstavnici zajednice koji su kroz učešće u istraživanju u „Brza procena kvaliteta života u Gradu Novom Sadu“, Konsenzus konferenciji i foto, literarnom i likovnom konkursu  pružili značajan uvid u potrebe, stavove, vrednosti, i viziju građana i građanki Novog Sada u vezi sa unapređenjem zdravlja u gradu.

            Projekat „Novi Sad – zdrav grad“ sprovodi se od 2012. godine kada je Grad Novi Sad je pristupio V fazi Evropske mreži zdravih gradova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i time postao jedini grad iz Republike Srbije koji je član ove mreže.Prilikom pristupanja Grada Novog Sada mreži, formiran je Koordinacioni odbor za učešće Grada Novog Sada u Evropskoj mreži zdravih gradova SZO, a stručni i savetodavni rad u okviru pristupanja i realizacije V faze projekta „Novi sad – zdrav grad“ poveren je Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

            Evropska mreža zdravih gradova SZO predstavlja globalni pokret koji načelo „zdravlje za sve” pokušava da utemelji i otelotvori na lokalnom nivou. On podrazumeva angažman lokalne samouprave za unapređenje zdravlja u gradu kroz proces političkog delovanja, institucionalnih promena, izgradnje kapaciteta, planiranja na partnerskoj osnovi i inovativnim projektima. Oko 100 gradova su članovi Evropske mreže zdravih gradova SZO, a postoji i 40-ak nacionalnih mreža zdravih gradova širom Evropskog regiona koje broje više od 1400 gradova i opština.

Publikaciju „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“ možete preuzeti ovde.

»

PROJEKAT „KAŽI KAKO SE OSEĆAŠ - RAZVIJANJE EMOCIONALNIH VEŠTINA KOD DECE U 2015“

29.12.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi projekat „Kaži kako se osećaš: razvijanje emocionalnih veština kod dece u 2015. godini“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tom prilikom, pripremljena su dva zdravstveno – vaspitna sredstva:

- Radni list „Priča o osećanjima“ namenjen je učenicima drugih razreda osnovnih škola. U njemu se obrađuju teme prepoznavanja i imenovanja emocija i pogodan je za rad u školi. Ovaj radni list pruža mogućnost različitih modaliteta upotrebe:

- dete može samostalno da popunjava, docrtava, boji određene stranice radnog lista, radi jednostavnije vežbe;

- u školi, profesori razredne nastave, pedagozi i psiholozi,  mogu da organizuju aktivniji i detaljniji rad, prilikom čega je efekat na razvijanje emocionalnih veština mnogo veći.

 


- Brošura „Emocionalne avanture naše dece“namenjena je roditeljima učenika drugih razreda osnovnih škola, a obuhvata teme koje se tiču razumevanja emocija kod dece i služi  kao izvesni vodič za uspešno obavljanje roditeljskog zadatka socijalizacije emocija kod dece.

 

Radni list i brošura će biti distribuirana učenicima drugih razreda svih osnovnih škola u Novom Sadu i njihovim roditeljima, kao i ustanovama zdarvstvene i socijalne zaštite.


Takođe, projekat je podrazumevao sprovođenje serije radionica sa decom u 5 odeljenja drugih razreda novosadskih osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Nikola Tesla“ koje imaju za cilj razvijanje emocionalnih veština (veština prepoznavanja i imenovanja emocija, dobrog nošenja sa neprijatnim emocijama, empatije i druge).


Radionice su tokom novembra i decembra sprovodili obučeni studenti psihologije pod supervizijom doc. dr Jelice Petrović, nastavnika iz oblasti razvojne psihologije sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Organizovana je i evaluacija efekata koji osmišljeni program edukacije ima na razvijanje emocionalne kompetencije kod dece koja su učestvovala u radionicama. Pripremljeni su kratki upitnici za učenike i za profesore razredne nastave koji su popunjavani pre i posle sprovođenja radionica.

Kao završna aktivnost projekta organizovane su interaktivnepriredbe za roditelje u odeljenjima u kojima su sprovedene radionice tokom kojih su deca prikazala roditeljima ono što su naučila na radionicama i predstavila im brošuru „Emocionalne avanture naše dece“.


Radni list i brošura se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

- Radni list „Priča o osećanjima“

- Brošura „Emocionalne avanture naše dece“


Preuzmite dokumente: 

Radni list „Priča o osećanjima“

Brošura „Emocionalne avanture naše dece“

»

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju