KampanjeSVETSKI DAN SRCA. 29. SEPTEMBAR 2020. GODINE

23.09.2020


Živimo u vremenu još neviđenom do sada. Pandemija KOVID-19 usredsredila je pažnju na zdravstvenu profesiju, nacionalne zdravstvene sisteme i naše individualne odgovornosti - za sopstveno zdravlje i osetljive populacije u društvu. Ne znamo kojim će tokom pandemija ići u budućnosti, ali znamo da je briga o našem srcu trenutno važnija nego ikad.


Dakle, ove godine, 29. septembra, ova kampanja se obeležava pod sloganom:
„Koristite srce za pobedu kardiovaskularnih bolesti“.


Kardiovaskularne bolesti (KVB) su uzrok smrti broj jedan na planeti. Ima mnogo faktora rizika: od pušenja, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, do zagađenja vazduha i retkih i zanemarenih stanja poput Šagasove bolesti i srčane amiloidoze.

U vreme KOVID-19, bolesnici sa KVB suočavaju se sa pretnjom sa dve oštrice. Ne samo da su više izloženi riziku od razvoja teških oblika virusa, već mogu biti i uplašeni u potrazi za dostupnom negom za svoje srce.

 

Slogan „Koristite srce“ tiče se toga da koristite....

 

Vašu glavu

 

Da razumete šta je potrebno da bi ste živeli na način koji promoviše zdravlje vašeg srca i da bi ste živeli u skladu sa tim saznanjem, menjajući svoje ponašanje zarad kvalitetnijeg života sada i u buduće.


Vaš uticaj

  • Kao pojedinac da date primer svojoj porodici i okruženju.
  • Kao zdravstveni radnik koji pomaže svojim pacijentima da napravite pozitivne promene vezano za zdravljevašeg srca.
  • Kao poslodavac da ulažete u zdravlje srca svojih zaposlenih.
  • Kao vlada koja sprovodi politike i inicijative koje će dovesti do boljeg zdravlja srca u društvu, poput poreza na šećer, zabrane pušenja i smanjenja zagađenja vazduha.

Vaše saosećanje

Da gledate dalje od sebe i delujete na načine koji podržavaju najugroženije u društvu; posebno one sa udruženim srčanim oboljenjima, zbog kojih mogu da budu izloženi većem riziku u vreme KOVID-19.

KORISTITE SRCE ZA BOLJI IZBOR

Koristite Srce da biste slušali svoje srce

Ako imate bolesti, poput srčanih bolesti, srčane insuficijencije, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti, ne dozvolite da vam KOVID-19 zaustavi redovne preglede. I nikada ne izbegavajte da pozovete hitnu pomoć ako je potrebno – bezbedno je i medicinski radnici su tu za vas.


Koristite Srce za društvo, svoju porodicu i vas

Pojedinci, zajednice i preduzeća reagovali su na pandemiju na neverovatne načine, podržavajući jedni druge, zdravstvenu profesiju i ugrožene u društvu. Radi se o donošenju boljih izbora na svakom nivou - od ličnih i naših svakodnevnih izbora, do svetskih vlada i izbora politike širom sveta.


Koristite Srce da zahvalite zdravstvenoj profesiji

Pandemija je dovela do pružanja podrške medicinskim sestrama, lekarima, istraživačima i negovateljima.


Koristite Srce za učešće

Pomozite da se Svetski dan srca 2020. godine učini uticajnijim nego ikad – da postane moćna platforma za pozitivne promene i da pomognemo ljudima da žive duže, bolje i zdravije.
«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju