KampanjeSVETSKI DAN PRVE POMOĆI, 11. septembar 2021. g.

10.09.2021

Prva pomoć predstavlja skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povređenih i obolelih osoba. Primenjuje se na licu mesta ili na bezbednom odstojanju od mesta nastanka povrede ili bolesti. Osnovni zadatak prve pomoći je očuvanje života ljudi, odnosno da se unesrećena lica u što boljem stanju i u što kraćem vremenskom periodu transportuju do odgovarajuće medicinske ustanove (po mogućstvu i najbliže). Prva pomoć se razlikuje od stručne medicinske pomoći, a pružaju je lekari, obučeni spasioci ili laici koji su se zadesili na mestu nesreće (a koji bi trebalo da budu obučeni za pružanje prve medicinske pomoći).

Osnovni ciljevi prve pomoći su: otklanjanje uzroka koji ugrožavaju život povređenih i obolelih osoba, vraćanje unesrećenih lica u život, njihovo zbrinjavanje, obezbeđivanje optimalnog transporta itd.

Svetski dan prve pomoći globalno se obeležava druge subote u septembru. Osnovala ga je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (MFCKCP) 2000. godine i od tada se slavi svake godine. Izraz „prva pomoć“ odnosi se na pomoć koja se pruža svakome ko pretrpi iznenadnu povredu ili bolest.

Istorijat:
Pre sto pedeset godina, bitka na severu Italije postakla je ideju koja je od tada promenila svet. Dana 24. juna 1859. godine, Anri Dinan, mladi ženevski biznismen, bio je svedok užasne patnje i agonije nakon bitke kod Solferina. Mobilisao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i devojke, da se brinu o ranjenicima, bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. Osigurao ih je neophodnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica. Njegova knjiga „Sećanje iz Solferina“ inspirisala je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) 1863. Godine.

Glavni ciljevi prve pomoći su očuvanje života i sprečavanje pogoršanja stanja. Ne obavlja ga uvek medicinsko osoblje. U hitnim situacijama, obični ljudi često moraju da pruže prvu pomoć kako bi spasili nečiji život.

Prva pomoć ne mora nužno zahtevati predznanje i može uključivati improvizaciju. Međutim, ako osoba koja pruža prvu pomoć ne zna šta radi, mogla bi da naškodi umesto da pomogne. Zato MFCKCP ohrabruje ljude da prođu osnovnu obuku iz prve pomoći ili se barem obrazuju koristeći dostupne dostupne pouzdane izvore.

Svetski dan prve pomoći ima za cilj podizanje svesti o tome na koji način prva pomoć može sprečiti povrede i spasiti živote u svakodnevnim i kriznim situacijama, kao i promovisanje pristupačnosti prve pomoći. Događaji i aktivnosti održani na ovaj dan fokusirani su na obuku prve pomoći. Svake godine bira se nova globalna tema za taj dan, a učesnici se ohrabruju da planiraju događaje prema temi tekuće godine.

Prva pomoć je važna i igra ključnu ulogu u našim životima, ali odgovarajuća obuka i znanje su neophodni pri pružanju prve pomoći povređenoj ili bolesnoj osobi. Takođe, prilikom putovanja uvek treba da nosimo komplet prve pomoći, a pribor za prvu pomoć treba da imamo i u svojim domovima.

 

Izvor:

  1. https://webplus.info/index.php?page=340&holiday=962&year=2021
  2. https://anydayguide.com/calendar/2655

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju