KampanjeEvropska nedelja imunizacije 24.04-30.04.2022. godine

24.04.2022

Evropska nedelja imunizacije (ENI) promoviše suštinsku poruku da je imunizacija od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti i zaštitu života. Slogan: „Spreči. Zaštiti. Imunizuj.“ - prenosi ovu poruku širom regiona.

Cilj ENI je da se poveća obuhvat vakcinacijom podizanjem svesti o značaju imunizacije među roditeljima i starateljima dece, zdravstvenim radnicima, donosiocima odluka i medijima.

Evropska kancelarija SZO za Evropu vodi i koordinira Evropsku nedelju imunizacije (ENI), a sve države članice u evropskom regionu SZO su pozvane da učestvuju. Regionalni i nacionalni partneri, uključujući Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, podržavaju njeno sprovođenje. ENI dobija podršku na nacionalnim nivoima, uključujući ministre, ambasadore i druge ugledne pristalice. Na regionalnom nivou, inicijativa ima podršku Njenog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednice Marije Danske.

Evropska nedelja imunizacije se organizuje zajedno sa drugim regionalnim inicijativama SZO i Svetskom nedeljom imunizacije, koja se odvija u istom periodu.

Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da Vi i članovi Vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani.

Vakcine su vremenom postale žrtve sopstvenog uspeha, jer se ne “vide“ oboleli, već samo oni koji nisu imali priliku da obole od bolesti protiv kojih su vakcinisani. Ipak, ako bi obustavili imunizaciju, većina bolesti protiv kojih se sprovodi vakcinacija bi nam se vratila u vidu brojnih i masovih epidemija koje bi nepovratno odnele mnoge ljudske živote.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti među kojima su dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, male boginje (morbili), zauške, rubela, određena bakterijska zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice.

Svake godine se registruje dva do tri miliona smrtnih ishoda od pneumokoknih infekcija, rotavirusnih infekcija, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja kod nevakcinisanih osoba, među kojima je najviše dece ispod 5 godina života.

Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju  dečije paralize kao i eliminaciji i kontroli bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom.

Ključne poruke ENI u 2021. godini:

 • Vakcinacija protiv COVID-19 je osnovni način koji nam pomaže da zaustavimo pandemiju, jer niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni.
 • Pandemija COVID-19 pokazala je važnost imunizacije; iskoristimo u potpunosti potencijalnu korist postojećih vakcina.
 • Budite svakodnevni heroj; vakcinišite se za sebe, porodicu i zajednicu.
 • Imunizacija je kamen temeljac evropskog programa rada u ovoj oblasti.
 • Imunizacija u svim fazama života je osnovni deo inicijative „Ujedinjene akcije za bolje zdravlje u Evropi“.
 • Oni koji se suočavaju sa preprekama u vakcinaciji često su i oni koji trpe najozbiljnije posledice bolesti.
 • Donosioci odluka treba da kreiraju profesionalni, edukativni i socijalni sistem pođednake dostupnosti vakcina.
 • Zdravstveni radnici treba da budu ključni izvor informacija o vakcinama za roditelje. Izgradnjom poverenja u vakcine spašavaju se životi.
 • Svaki roditelj treba da igra ključnu ulogu u zaštiti svoje dece izborom da ih vakciniše. Svako dete zaslužuje da bude zaštićeno vakcinama od preventabilnih bolesti.
 • Istraživači na polju vakcina spasili su milione života razvojem bezbednih i efikasnih vakcina. Radeći na tome da svako dete primi potrebne vakcine postajemo zaslužni za kreiranje budućnosti bez vakcinama preventabilnih bolesti. Vakcine štite od bolesti, spašavaju živote i stvaraju osnovu za dug i zdrav život.
 • Vakcinacijom protiv zaraznih bolesti ne štite se samo vakcinisani, već i oni oko njih.
 • Zahvaljujuću vakcinaciji, broj slučajeva dečije paralize je od 1988. godine redukovan za 99%. Zajedno možemo iskoreniti polio.
 • Vakcinacijom protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV) možemo prevenirati 90% karcinoma grlića materice.
 • HPV vakcina u kombinaciji sa skriningom je najefikasnija startegija u prevenciji karcinoma grlića materice.
 • Morbile su jedna od najzaraznijih bolesti. Nevakcisana deca ispod 5 godina života su u najvećem riziku od obolevanja i komplikacija, uključujući smrtni ishod. Sve više je odraslih koji su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani među obolelima od morbila.
 • Rubela kod trudnica može izazvati pobačaj ili kongenitalne malfomacije ploda.
 • Vakcina protiv hepatitisa B je 95% efikasna u prevenciji infekcije, razvoju hronične bolesti i karcinoma jetre uzrokovane hepatitisom B.
 • Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svetu.

Informišite se više o vakcinaciji protiv COVID-19: https://izjzv.org.rs/app/vakcine_covid/

 

Informišite se više o obaveznoj imunizaciji dece:

http://izjzv.org.rs/app/vakcine/

 

Preuzmite agitku i plakat o COVID-19 vakcinama.

Preuzmite letak o obaveznoj imunizaciji dece i letak o preporučenoj HPV vakcinaciji.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju