KampanjeNacionalna nedelja promocije dojenja 3–10. oktobra 2022. godine „ISTUPI ZA DOJENJE – EDUKUJ I PODRŽI”

03.10.2022

SVETSKA NEDELJA DOJENJA je globalna kampanja, čiji je inicijator Svetska alijansa za podršku dojenju, koja se održava u preko 150 zemalja sveta, sa ciljem da se stvori i podigne društvena svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da se obezbedi podrška dojenju, čime se unapređuje zaštita zdravlja majke i deteta. Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini, koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra, pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENJE – EDUKUJ I PODRŽI”.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2022. godine su:

  • Informisati ljude o vezi između dojenja i socijalne podrške roditeljima.
  • Jačanje podrške vrednostima roditeljstva i rodno ujednačenim socijalnim normama na svim nivoima, radi pružanja podrške dojenju.
  • Saradnja sa pojedincima i organizacijama koji pružaju podršku roditeljima.
  • Povećanje podsticaja rodne ravnopravnosti u oblasti socijalne zaštite kako bi se unapredilo dojenje.

Institut za javno zdravlje Vojvodine, u sklopu obeležavanja ove značajne zdravstveno-promotivne kampanje, u partnerstvu sa zdravstvenim i prosvetnim ustanovama Južnobačkog okruga, a posebno sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine i Domom zdravlja „Novi Sad“, organizuje zajedničku konferenciju za medije, 4. oktobra 2022. godine u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, sa početkom u 12 časova. U toku kampanje organizovaćemo i javnu manifestaciju sa nagradama za najuspešnije dojilje.

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i svake godine do sada, raspisao je konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola, do 30. oktobra 2022. godine. Ovogodišnja tema je „PODRŽI DOJENJE: MAJČINO MLEKO NAJBOLJA HRANA”. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno-vaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju, kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi.

U okviru obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja biće organizovana predavanja za učenike Medicinske škole „7. april“ i zdravstvene radnike, lekare i medicinske sestre koje rade sa majkama i bebama koje se doje, na temu „Dojenje najzdraviji početak“. Predavanje za zdravstvene radnike će se održati 7.10.2022 i 4.11.2022. godine, na Faramaceutskom fakultetu Privredne akademije (Trg Mladenaca br. 5) u Novom Sadu, od 11 časova.

 

Svetska i nacionalna nedelja promocije dojenja

Deset koraka do uspešnog dojenja

Poster dojenje 2022.

Agitka moj dnevnik dojenja

Prezentacija - Dojenje, najzdraviji početak 

 

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju