KampanjeSvetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar 2022.

10.10.2022

Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz primenu mera prevencije i najsavremeniju terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Pandemija COVID-19 je uticala i nastavlja da utiče na mentalno zdravlje kako pojedinaca, tako i stanovništva svih starosnih struktura. Mnogi aspekti mentalnog zdravlja su dovedeni u pitanje, s obzirom da se procenjuje da je pre pandemije COVID-19 svaka osma osoba u svetu živela sa mentalnim poremećajem.

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje  se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, uz slogan: „Mentalno zdravlje i blagostanje: neka postane globalni prioritet za sve”, ove godine je prilika da se skrene pažnja na značaj zaštite i unapređenja mantalnog zdravlja, s obzirom da je pandemija COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila dugoročne posledice po mentalno zdravlje, a takođe je došlo do značajnog narušavanja sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja. Procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je porast i anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25% tokom prve godine pandemije, dok je u isto vreme sistem pružanje usluga mentalnog zdravlja ozbiljno narušen, a jaz u lečenju stanja mentalnog zdravlja još više produbljen pre svega u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Sve veće socijalne i ekonomske nejednakosti, dugotrajni sukobi, nasilje i vanredni zdravstveni problemi utiču na mentalno zdravlje, ugrožavajući napredak ka poboljšanju blagostanja. Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju prepreku socijalnom uključivanju i pristupu pravoj nezi.

Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da se sve zainteresovane strane okupe,  prepoznaju napredak u ovoj oblasti i da zagovaraju kreiranje realnosti u kojoj će mentalno zdravlje i blagostanje postati globalni prioritet za sve.

U Republici Srbiji Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima (0800 309 309) je besplatna i dostupna non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

Više informacija o kampanji na: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022

Ove godine, povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama organizuje Festival mentalnog zdravlja pod sloganom „Kultura i mentalno zdravlje“. Ovom kampanjom se podiže svest o povezanosti kulture i mentalnog zdravlja i blagostanja pojedinaca i zajednice u kojoj živimo.

Festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra, a uključiće sledeće aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, Subotici i Somboru i onlajn:

 • radionice,
 • interaktivna predavanja,
 • tribine i okrugle stolove,
 • nagradne konkurse,
 • filmske projekcije sa diskusijom,
 • izložbe,
 • aktivnost na otvorenom,
 • pozorišna predstavu,
 • interaktivne performanse,
 • Šiz (pab) kviz.

Detaljan program možete pogledati OVDE.

Događaji tokom festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju resursa u zajednici i društvu, koji mogu doprineti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Tribinom „Kultura brige o mentalnom zdravlju“ se 7. Festival mentalnog zdravlja i obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Na tribini će se razgovarati o uticaju umetnosti na mentalno zdravlje, relaciji između kulture i mentalnog zdravlja i, s tim u vezi, ukazati na resurse koji se mogu koristiti u ustanovama kulture u Novom Sadu. Razmotriće se značaj stvaralaštva i konzumacije umetnosti i kulture u terapijskom pristupu problemima sa mentalnim zdravljem. Tokom tribine javnost će biti pozvana da promisli o širim društvenim kontekstima koji su u relaciji sa pretežnim odnosom stanovništva ka kulturi brige o mentalnom zdravlju. Tribina će se održati u 18 časova u Knjižari Bulevar Books. Učesnici tribine biće:

 • Prof. dr Vladimir Knežević, psihijatar, upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu;
 • Vladan Beara, psiholog i psihoterapeut
 • Prof. dr Aleksej Kišjuhas, sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu;
 • Dr Tijana Palkovljević Bugarski, istoričar umetnosti i muzejski savetnik, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu;
 • Moderatorka tribine: Doc. dr Snežana Ukropina, spec. socijalne medicine, članica programskog odbora Festivala mentalnog zdravlja; Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Pozivamo sve da nam se pridruže na 7. Festivalu mentalnog zdravlja, od 10. do 20. oktobra i da, kroz svoje učešće u besplatnim iskustvenim programima i promišljanje na ovogodišnju temu, razviju dobru kulturu brige o mentalnom zdravlju!

Festival je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju