NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 21.12.2020. GODINE

21.12.2020

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima. Iako je tokom nedelje registrovan manji broj novih slučajeva u odnosu na prethodnu i dalje se radi o visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

 

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 778 novih slučajeva. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 210. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 42.240. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 11.921, potom sledi Pančevo sa više od 4100, Zrenjanin sa više od 3100, Subotica sa više od 2300, Bačka Palanka sa više od 1800, Kikinda sa skoro 1400, Sremska Mitrovica, Vrbas i Ruma sa više od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

 

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

 

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata,
  2. Izbegavanje okupljanja tokom proslava gde se okuplja veći broj ljudi, a, posebno tokom slava (poželjno bi bilo slaviti samo u krugu porodice odnosno domaćinstva, do 5 osoba), božićnih i novogodišnjih praznika, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  4. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  5. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  6. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  7. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  8. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju