NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 17.02.2021. GODINE

17.02.2021

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima. U ovom trenutku na teritoriji 39 opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji 6 opština i to Apatin, Pećinci, Beočin, Titel, Irig i Odžaci.

 

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 357 novih slučajeva. Najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 144, što je najveći broj registrovanih od 18.01.2021. godine. Dominantan uzrast obolelih u Novom Sadu čine osobe uzrasta 20 do 49 godina koje u strukturi obolelih učestvuju sa više od 60%

 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 6.747, što je za 1200 više nego prethodne nedelje. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 1.905, za 500 više nego prethodne nedelje. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva, ali se registruje postepen rast.

 

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut poziva građane da se vakcinišu u narednom periodu.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata,
  2. Izbegavanje okupljanja tokom proslava gde se okuplja veći broj ljudi, a, posebno tokom slava (poželjno bi bilo slaviti samo u krugu porodice odnosno domaćinstva, do 5 osoba), božićnih i novogodišnjih praznika, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  4. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  5. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  6. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  7. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  8. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju