Novosti



Bakterijski gastroenterokolitisi

16.11.2023

Bakterijske upale želuca i creva ( gastroenterokolitisi) se javljaju tokom cele godine, a nešto češće tokom toplih dana.  Uzročnici su patogene i uslovno patogene bakterije, među kojima  su najčešće bakterije iz roda Salmonella, Campylobacter, patogeni tipovi E.coli, Shigella kao i zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus). Visoke temperature izuzetno pogoduju rastu i razmnožavanju bakterija u hrani, posebno hrani životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja, meso, kremovi i filovi). Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši su najpogodniji za razmnožavanje zlatnog stafilokoka. Hrana može biti primarno zagađena (kontaminirana), ali je češće sekundarno kontaminirana nepravilnom obradom, njenim rukovanjem i čuvanjem. Ove infekcije se takođe prenose  i kontaktom sa zaraženim osobama. Odojčad i mala deca, trudnice, osobe starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje kao i osobe sa oslabljenim imunitetom,  mogu imati težu kliničku sliku i komplikacije.

    U većini slučajeva, bakterijski enterokolitisi se manifestuju unutar nekoliko dana od  konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, povraćanje, grčevi u stomaku i proliv. Stolice mogu biti kašaste, vodenaste a mogu imati i primese sluzi i krvi. Obolela osoba lako dehidrira što se manifestuje suvim ustima, suvim obloženim jezikom, tamnije prebojenom mokraćom i ubrzanim radom srca.

 

Najvažnije preporuke za prevenciju bakterijskih gastroenterokolitisa:

  • Temeljno pranje sirovog voća i povrća higijenski ispravnom vodom.
  • Temeljno pranje ruku zdravstveno ispravnom vodom i sapunom pre, u toku i posle pripreme hrane, posle korišćenja toaleta i nakon kontakta sa životinjama.
  • Termička obrada namirnica životinjskog porekla na temperaturi iznad 70°C, dovoljno dugo.
  • Pripremljenu hranu najbolje je jesti svežu i nikako je ne držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi.
  • Termički obrađena hrana se čuva na temperaturi od 4 do 8 °C, u plitkim posudama.
  • Kuvanu hranu dobro podgrejati ( tako da proključa).
  • Sprečiti dodir termički obrađene i sirove hrane ( držati na odvojenim policama u frižideru).
  • Konzumirati samo dobro pečena ili kuvana jaja. Izbegavati upotrebu nedovoljno pečenog mesa sa roštilja.
  • Temeljno pranje voća i povrća pod mlazom tekuće vode, pre upotrebe.
  • Za upotrebu koristiti higijenski ispravne - pregledane namirnice koje imaju deklaraciju. Izbegavati kupovinu namirnica na uličnim i pijačnim tezgama.
  • Pri kupovini namirnica kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Namirnice od mesa i mleka, kupovati samo ako su čuvane u rashladnim vitrinama.
  • Izbegavati pravljenje namirnica ( majoneza, filova, kremova i sladoleda) od živih, termički neobrađenih jaja.
  • Zaštititi hranu od insekata (posebno od muva) i životinja.
  • Održavanje dobre higijene posuđa, escajga i kuhinjskog pribora kao i radnih površina u kuhinji.
  • Hranu ne treba da pripremaju osobe koje imaju proliv ili stomačne tegobe.

 

 

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju