KampanjeINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 03.07.2020. GODINE

03.07.2020DALJI PORAST BROJA POZITIVNIH NA COVID 19 U VOJVODINI I NOVOM SADU


Na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom ove nedelje, od 30.06 -03.07.2020. godine, se beleži dalji porast broja obolelih od COVID 19 infekcije. U AP Vojvodini je registrovano novih 276 slučajeva od čega je 150 u Novom Sadu. Dnevno se u AP Vojvodini registruje između 40 i 80 sličajeva, od čega najviše u Novom Sadu 20 do 30. Ova situacija posledica je kretanja COVID 19 na široj teritoriji Srbije i evropskog prostora u celini. Iako  je uočljivo pogoršanje epidemiološke situacije ona je i dalje pod kontrolom.

Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 03.07.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 540 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1658 slučajeva.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance na otvorenom prostoru od najmanje 1 metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.) i redovno  pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih srddstava na bazi alkohola. Takođe, preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti.

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju