KampanjeINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 06.07.2020. GODINE

06.07.2020

I DALJE RASTE BROJ OBOLELIH NA COVID 19 U VOJVODINI I NOVOM SADU

Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 05.07.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 600 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1783 slučaja.

 

Na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom prethodne nedelje, od 30.06 - 05.07.2020. godine, zabeležen je  značajan porast broja obolelih od COVID 19 infekcije. U AP Vojvodini su registrovana nova 433 slučaja od čega je više od polovine u Novom Sadu. Samo u poslednjih 24 sata u Vojvodini su registrovana 92 nova slučaja. Pored Novog Sada i Južnobačkog okruga, veći broj obolelih registruje si u Sremskom, Severnobačkom, potom Srednjebanatskom i Južnobantaskom okrugu. Bolest se registruje sa manjim brojevim i u Severnobanatskom i Zapadnobačkom okrugu. Dominantan uzrast obolelih u ovom trenutku je 20 do 40 godina.

 

Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time  su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi;

 

  1. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 

  1. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i na otvorenom;

 

  1. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih srddstava na bazi alkohola;

 

  1. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

 

Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje nekontrolisane pojave bolesti.

 

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini je u ovom trenutku nesigurna sa tendencijom pogoršanja.


«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju