Projekti i programiMOS Cross 2

27.07.2021

U Evropi se svake godine broj zabeleženih slučajeva zaraze bolestima koje prenose komarci
(MBD – MOSQUITO BORNE DISEASES) povećava, a posebno se beleži povećanje broja oboljevanja od malarije na svetskom nivou. Klimatske promene koje sve češće uslovljavaju poplave stvaraju odlične preduslove za povećanje populacije komaraca u regionu, budući da je komarcima neophodna voda za razvoj. Od 2010. godine područja obuhvaćena Projektom suočavaju se sa problemima vezanim za prisutnost malarije, chikungunya i denga groznice, koje u najgorim slučajevima dovode do smrti zaraženih pacijenata.
Opšti cilj Projekta jeste poboljšanje javnozdravstvenih usluga vezanih za MBD uvođenjem sistema nadzora s ciljem utvrđivanja prisutnosti invazivnih vrsta komaraca i njihove kontrole u prekograničnom području.
  Tokom implementacije projekta MOS-Cross podignut je nivo svesti javnosti i prikupljeni su prvi
podaci o MBD. Projekt MOS-Cross sprovodio se od 15.07.2017. do 14.10.2019. i bio je sufinansiran sredstvima EU kroz program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, prvi poziv. MOS Cross 2 je utemeljen na postignutim rezultatima i povećanom kapacitetu institucija postignutim tokom sprovođenja Projekta. Među ciljevima Projekta su analiza patogena (malarija, chikungunya i denga groznica). Tokom sprovođenja Projekta biće uveden Poboljšani zajednički protokol u slučaju epidemije MBD.

Trajanje projekta: 15. 3. 2021. -14. 3. 2023. (24 meseca)
Budžet projekta: 984.670,78 €
Sufinansirano sredstvima EU: 836.970,14 €
Prioritetna osa: Unapređenje kvaliteta zdravstvenih i socijalnih usluga, te poboljšanje zdravlja
populacije.
Nosilac projekta: Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije
Partneri projekta: Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-Slavonske
županije, Fond Evropski poslovi autonomne pokrajine Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine

Projekat je sufinansiran sredstvima Evropskih strukturnih i investicionih fondova, u sklopu programa Interreg - IPA CBC Croatia – Serbia.

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju