Projekti i programiRoditeljstvo usmereno na snage - Kako pružiti podršku Vašem (pred)školarcu?

05.12.2022

Institut za javno zdravlje Vojvodine organizuje tribinu pod nazivom 'Roditeljstvo usmereno na snage - Kako pružiti podršku Vašem (pred)školarcu?' koja se bavi temama podrške roditeljima dece predškolskog i ranog školskog uzrasta.

 

Tribina će se organizovati u sredu, 7. decembra u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad) u 18 časova!

 

Tribina je deo aktivnosti programskog zadatka Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja za teritoriju APV za 2022. godinu: “Unapređenje mentalnog zdravlja porodice - Podrška od samog početka”.
 

Na tribini pokušaćemo da odgovorimo na najznačajnija pitanja koja roditelji sebi postavljaju kada im je dete u ovom razvojnom periodu poput:

Kako da prepoznamo i podstičemo detetove snage i vrline i kreiramo podsticajno porodično okruženje?

Na koji načim da razgovaramo sa decom o neprijatnim osećanjima poput ljutnje, straha, tuge?

Zašto dečija osećanja ne treba “ispravljati” i “zataškavati”, već pomoći detetu da ih adekvatno izrazi?

Zašto je važno da ohrabrujemo dečije inicijative nasuprot nametanju većeg broja aktivnosti koje dete nije samo izabralo?

Zašto je važno da budemo podržavajući roditelj samom sebi?

Zašto je važno da roditelji i škola budu saveznici?

O ovoj temi razgovaraćemo sa psihološkinjama:

dr Mirjanom Bearom, vanrednom profesorkom Psihologije obrazovanja na Zajedničkom studijskom programu za psihologiju na Univerzitetu u Kragujevcu. Oblasti istraživanja i praktičnog rada su mentalno zdravlje i dobrobit, pozitivno obrazovanje, interkulturalno obrazovanje, motivacija i profesionalni razvoj. Živi u Novom Sadu;

dr Goranom Rakić Bajić, docentkinjom Kliničke psihologije na Zajedničkom studijskom programu za psihologiju na Univerzitetu u Kragujevcu. U svom istraživačkom i praktičnom radu bavi se psihoterapijom i temama psihološkog blagostanja, pozitivnog obrazovanja, upotrebe interneta i video igara. Živi u Novom Sadu.

Mirjana i Gorana su osnivačice Instituta za pozitivnu psihologiju, gde učestvuju u realizaciji projekta “Škola u kojoj cvetaju snage – pozitivno obrazovanje” koji je odobren i podržan od strane Evropske komisije u okviru programa Erasmus +.

Moderatorka: Dragica Jovišević Popović, psihološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju