Novosti8. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA – „EMPATIJA.“

05.10.2023

10-20. OKTOBAR 2023. G.

Slogan ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja kratak je i jasan: “Empatija.” Još jednu godinu u nizu, Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, organizovanjem Festivala mentalnog zdravlja. Tom prilikom, posetioci će biti u mogućnosti da besplatno iskuse prakse koje pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i zajednice. Takođe, tokom Festivala imaćemo priliku da zajedno razmišljamo, pričamo, podižemo svest o temi koja nikada ne prestaje da bude aktuelna i važna – mentalnom zdravlju.Osmi Festival mentalnog zdravlja se održava u periodu od 10. do 20. oktobra 2023. godine na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore. Planirane su raznorazne aktivnosti:

 • pozorišne predstave,
 • filmske projekcije,
 • koncerti,
 • bazar,
 • tribine, okrugli stolovi, predavanja,
 • radionice,
 • izložbe,
 • ulične akcije,
 • rekreacija.


Sve aktivnosti su besplatne.

Program Festivala se nalazi na sledećem linku: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/
Skraćenu verziju programa možete preuzeti ovde.

Ovogodišnji Festival ima za cilj zajedničko istraživanje fenomena koji uprkos svojoj opštepoznatosti uvek ostavlja prostora za dublja razmatranja i shvatanja – empatija. Pored sticanja novih znanja i iskustava, pokretanja diskusija iz ugla različitih disciplina o ovoj elementarnoj ljudskoj dimenziji, posetioci će imati priliku da razviju osetljivost koja je nužna za međusobno razumevanje različitih društvenih grupa – dece, mladih, starijih, marginalizovanih, obespravljenih.

Nakon što je poznata antropološkinja Margaret Mid upitana šta je najraniji znak civilizacije, odgovorila je: “Prelom butne kosti koji je zarastao” – jer u svetu džungle prelom najduže kosti u telu znači sigurnu smrt – zbog toga, ono što je temelj zajednice jeste shvatanje tuđe boli i preuzimanje akcija kako bi se ona umanjila, vremenom i prevazišla. Civilizacija počinje pomaganjem drugom čoveku da prevaziđe poteškoću, a pomaganje počinje razumevanjem i osećanjem njegove patnje. Da li danas razumevamo i osećamo dovoljno? Ovo pitanje je na našim prostorima nakon nedavnih nemilih društvenih zbivanja bitnije nego ikada.

Događaji tokom Festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju resursa u zajednici i društvu, a koji mogu doprineti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Pozivamo sve da nam se pridruže na osmom Festivalu mentalnog zdravlja, od 10. do 20. oktobra i da se zajedno pitamo, upoznamo, učimo, delimo prakse i time stvorimo humaniju i zdraviju zajednicu!

Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji. Od 2022. godine Festivalu se pridružuju i partneri iz Subotice i Sombora, dok će se ove godine Festival održati i u Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore.

Već dugi niz godina Festivalu veliku podršku pruža Programski odbor koji u velikoj meri doprinosi njegovom kvalitetu. Članice Programskog odbora su:

 • prof. dr Marija Zotović, profesorka Odseka za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije,
 • prof. dr Mirjana Beara Benjak, Institut za pozitivnu psihologiju, Novi Sad; vanredna profesorka za naučnu oblast Psihologija, Filološko-umetnički fakultet - FILUM, Univerzitet u Kragujevcu,
 • Tatjana Bokun, volonterka Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva SRCE,
 • dr Milica Lazić, naučna saradnica Odseka za psihologiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu; Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub,
 • Svetlana Nešić Bajgo, savetnica u Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu,
 • Teodora Gligorić, predstavnica mladih, Klub studenata psihologije „Transfer“,
 • dr sci. med Snežana Ukropina, lekar specijalista socijalne medicine, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine,
 • prof. dr Marija Jevtić, lekar specijalista higijene i humane ekologije, Institut za javno zdravlje Vojvodine,
 • Dragica Jovišević Popović, psihološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koordinatorka Festivala mentalnog zdravlja.

Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada u okviru projekta „Svi zajedno za bolje mentalno zdravlje u Novom Sadu u 2023. godini“ i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Dodatne aktivnosti u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja na široj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijara za zdravstvo AP Vojvodine, u saradnji sa mrežom zavoda za javno zdravlje, u okviru Posebnog programa u oblasti javnog zdravlja za teritoriju APV – Programskog zadatka 7: „Unapređenje mentalnog zdravlja porodice – Podrška od samog početka’ “, već duži niz godina, sa planom da se nastavi kontinuirani rad. Deo aktivnosti na polju unapređenja mentalnog zdravlja obuhvaćen je i aktivnostima Programskog zadatka 6: „Unapređenje zdravstvene pismenosti populacije – Znanjem do zdravih izbora’ “, u kojem, pored zavoda za javno zdravlje, učestvuju i svi domovi zdravlja u AP Vojvodini. Svi materijali i rezultati ovog rada dostupni su na internet stranici Instituta za javno zdravlje Vojvodine: https://izjzv.org.rs/app/podrska_od_samog_pocetka/ i https://izjzv.org.rs/app/znanjem_do_zdravih_izbora/.

 

Partneri manifestacije u Novom Sadu:

 1. Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva "Srce"
 2. Centar za nestalu i zlostavljanu decu, Novi Sad
 3. Centar za omladinski rad
 4. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad
 5. Centar za socijalni rad Grada Novog Sada
 6. Centar za edukaciju ,,Gaudium''
 7. Dom zdravlja Novi Sad
 8. Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik
 9. Državni posao
 10. EDIT centar / Psihološko savetovalište za mlade - Infopolis
 11. EU Info Point Novi Sad
 12. GenBench, Deutche Welle Akademie
 13. Gradska biblioteka u Novom Sadu
 14. Grupa "IZAĐI"
 15. Institut za pozitivnu psihologiju
 16. Knjižara "Bulevar Books"
 17. Knjižara "Zenit"
 18. Klub studenata psihologije „Transfer“
 19. Kulturna stanica Eđšeg
 20. Kulturna stanica Svilara
 21. Kulturni centar "Sklonište"
 22. Medicinska škola "7.april" Novi Sad
 23. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
 24. Nacionalni park „Fruška gora“
 25. Novosadski humanitarni centar
 26. Novosadski planinarski savez
 27. OPENS
 28. Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom "...IZ KRUGA - VOJVODINA"
 29. Orkestar "Dobri ljudi" / Good people orchestra, ŠOSO "Milan Petrović", Novi Sad
 30. Orkestar harmonika AKUDUNS “Sonja Marinković”
 31. OŠ "Đura Jakšić" Čurug
 32. PD „Vilina vodica“ Bukovac
 33. Planinarska sekcija Penjačkog kluba „Adrenalin“
 34. Projekt Lab
 35. PSD „Poštar“ Novi Sad
 36. PSD „Železničar“, Novi Sad
 37. Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub"
 38. Psych Start-Up
 39. RESTART - Udruženje za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima
 40. Rezilient, Novi Sad
 41. Sokolski kulturni centar
 42. Škola za dizajn "Bogdan Šuput" Novi Sad
 43. Udruženje građana „Doktori klovnovi“
 44. Udruženje "Kulturis" Beograd;
 45. Udruženje "Za tebe važno je" Beograd
 46. Udruženje građana Patrija
 47. Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad
 48. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

Prijatelji manifestacije u Novom Sadu: BB Minaqua, NS plakat

Institut za javno zdravlje Vojvodine je krovna ustanova Festivala mentalnog zdravlja i nosilac autorskih prava. Institut pruža mentorsku podršku i smernice gradovima u realizaciji ove manifestacije, ali nije odgovoran za sam sadržaj događaja.«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju