NovostiTrihineloza

29.01.2016
Trihineloza je danas u Vojvodini vodeća zoonoza. Ovo oboljenje prouzrokuje nematoda trihinela spiralis (Trichinella spiralis). Svake godine se javljaju porodične epidemije, uglavnom manjih razmera ali nisu retka pojave i velike epidemije vezane za mesarske radnje ili nelegalnu proizvodnju i prodaju mesnih prerađevina.

»

PROJEKAT „RAZVIJAMO ŽIVOTNE VEŠTINE U 2015.GODINI“

28.01.2016
Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi projekat „Razvijamo životne veštine u 2015. godini“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

»

EDUKATIVNI KALENDAR ZA DECU U 2016. GODINI

27.01.2016

Zaposleni u Centru za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine u 2015. godini izradili su zdravstveno-vaspitno sredstvo dečiji edukativni kalendar u okviru projekta “Edukativni kalendar za decu u 2016. godini“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u cilju motivisanja zaposlenih u obrazovanju (u predškolskim ustanovama/PU i osnovnim školama) na primenu zdravstveno-vaspitnih metoda i tehnika u radu sa decom.  Kalendar predstavlja reprint prethodnih kalendara u okviru kojeg su obrađene sledeće teme: lična higijena, fizička aktivnost, zarazne i vektorske bolesti, pravilna ishrana, emocije i sistemi organa u ljudskom telu.

U okviru projekta organizovan je i edukativni seminar za zdravstvene radnike i predavanje za prosvetne radnike i stručne saradnike na kojima su učestvovali predstavnici vrtića PU „Radosno detinjstvo“ i predstavnici osnovnih škola u Novom Sadu.

»

31. januar - Nacionalni dan bez duvanskog dima

25.01.2016

U Srbiji se 31. januara 2016. godine obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom  Svaka cigareta smeta.

Aktivnosti koje se realizuju u  okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima 2016. godine imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i  stanovništvu  na značaj potune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

 

»

2016. godina - SVETSKA GODINA PROTIV BOLA U ZGLOBOVIMA

22.01.2016
Internacionalna asocijacija za proučavanje bola (IASP), zajedno sa 89 drugih ogranaka, među kojima je i Udruženje za istraživanje i tretman bola Srbije (UITBS), svoje aktivnosti usmerava na različite aspekte bola, podiže nivo svesnosti o tome da različiti uzroci i mehanizmi bola mogu biti zbrinjavani, tretirani i otklonjeni. Ovo se  odnosi i na bol u zglobovima.

»

IX evropska nedelja prevencija raka grlića materice 24 – 30. januar 2016. godine

18.01.2016
Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju  i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekarakako bi obavile preventivni ginekološki pregled.

»

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju