NovostiInformacija o epidemiji Gastroenterolocolitisa causa infectionis suspecta u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici

21.11.2016
U epidemiji proliva moguće zarazne etiologije, u periodu od 15.-18. novembra do sada su registrovana 94 obolela među polaznicima Centra za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Bolest je bila lakog kliničkog toka a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. Nije bilo hospitalizovanih. Prebivalište svih polaznika Centra je sa teritorije Grada Beograda. O svemu su obaveštene nadležne inspekcijske službe. Epidemiološko istraživanje je u toku a rezervoar, odnosno izvor i put prenošenja ove zarazne bolesti će biti utvrđeni tek po  pristizanju rezultata laboratorijskih analiza. Rukovodstvu Centra date su preporuke za sprečavanje širenja infekcije/epidemije u kolektivu.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Institut za javno zdravlje Vojvodine

»

U susret 1.decembru SVETSKOM DANU BORBE PROTIV SIDE Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise

15.11.2016
Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side,  i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.

»

Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, virusne hepatitise i sifilis (DPST)

15.11.2016
Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, virusne hepatitise i sifilis (DPST) predstavlja jednu od najznačajnijih mera prevencije HIV infekcije i polno prenosivih infekcija (PPI).

»

18. novembar 2016. - Evropski dan posvećen racionalnoj upotrebi antibiotika (EAAD- European Antibiotic Awareness Day)

14.11.2016

18. novembar 2016. - Evropski dan posvećen racionalnoj upotrebi antibiotika

(EAAD- European Antibiotic Awareness Day)

 

14. do 20. novembar 2016. – Nedelja svesnosti racionalne upotrebe antibiotika

(World Antibiotic Awareness Week)

»

Hepatitis A (zarazna žutica)

10.11.2016

Hepatitis A ( zarazna žutica )

Pripremila Prim.dr sci med Snežana Medić i Prim dr Svetlana Ilić

»

GROZNICA ZAPADNOG NILA-AKTUELNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U AP VOJVODINI I MERE PREVENCIJE

04.11.2016
Na teritoriji AP Vojvodine tokom 2016 godine registrovano je  četrnaest slučajeva groznice zapadnog Nila kod ljudi i to pet sa teritorije Južnobačkog, šest sa teritorije Južnobanatskog okruga (od kojih je jedan sa smrtnim ishodom), dva slučaja sa teritorije Sremskog okruga i jedan slučaj sa teritorije Srednjebanatskog okruga.

»

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju