NovostiSVETSKA NEDELJA DOJENJA 1. - 7. 08. 2016. godine

28.07.2016

"Podrška mamama da doje bilo kada, bilo gde"
Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta za podsticanje dojenja i poboljšanje zdravlja beba širom sveta.

Ovogodišnji slogan "Podrška mamama da doje bilo kada, bilo gde" govori o tome da je dojenje ključni element koji nas navodi na razmišljanje koliko treba da cenimo blagostanje od samog početka života, na koji način da se uzajamno poštujemo i brinemo za svet koji delimo. 

Ovaj dan ima za cilj da podstakne društvo da preuzme ulogu u stvaranju prijatnije sredine u zajednici za dojenje.

            SZO preporučuje isključivo dojenje koje počinje u toku prvog sata posle rođenja do navršenih 6 meseci bebinog života. Tek tada treba početi sa dohranom, uz nastavak dojenja do 2 godine, pa i duže.

»

28. jul, Svetski dan borbe protiv Hepatitis-a

26.07.2016

Svake godine, 28. jula, obeležava se Svetski dan borbe protiv Hepatitis-a i to u 180 zemalja sveta. Obeležavanje ovog dana ima za cilj da poveća svest i znanje o ovim infekcijama kao glavnim pretnjama globalnog zdravlja. Ovaj dan je odabran kao Svetski dan borbe protivHepatitis-a u čast rođendana nobelovca prof. Baruch Samuel Blumberg-a, koji je otkrio virus Hepatitis-a B (HVB) i ove godine se obeležava pod sloganom „Svet bez hepatitisa“.

Glavni inicijator i organizator manifestacija u svetu povodom ovog dana je Svetska alijansa protiv hepatitisa (World Hepatitis Alliance), nevladina, internacionalna organizacija, osnovana u Ženevi 2007. godine, organizacija koju prvenstveno čine ljudi inficirani virusima Hepatitis-a.

»

11. jul, Svetski dan stanovništva

11.07.2016

Ovaj dan je Upravni savet Programa za razvoj Ujedinjenih nacija proglasio Svetskim danom stanovništva jer je 11. jula 1989. godine ukupna svetska populacija dostigla 5 milijardi ljudi. Obeležava se od 1990. godine nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama.

Ove godine je tema „Investiranje u adolescentkinje”.

»

Godišnji odmori i rizici po zdravlje

05.07.2016
Godišnji odmor je najlepši period u toku godine svakog radno aktivnog čoveka. Planiranje i organizacija putovanja su najvažniji segment svakog putovanja, a naročito ako putujete sa decom.  Retko razmišljamo o rizicima od zaraznih bolesti koje se mogu dobiti bilo tokom putovanja ili boravka na željenom odredištu.

»

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju