NovostiSAOPŠTENJE ZA MEDIJE
povodom Nacionalne nedelje podrške dojenju
„PODRŽI DOJENJE – OSNAŽI RODITELJE. SADA I UBUDUĆE”

02.10.2019

Ove godine Nacionalna nedelja podrške dojenju obeležava se od 30. septembra do 7. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće”.

Nacionalna nedelja podrške dojenju u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Cilj je da se ukaže na značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj i istakne značaj podrške trudnicama, babinjarama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Ono je nedvosmisleno u domenu angažovanja šireg okruženja – donosilaca odluka, zdravstvenih radnika, porodičnog okruženja, industrije hrane, poslovnog sektora, sistema obrazovanja, angažovanja civilnog društva. U tom smislu, slogan ovogodišnje Nacionalne nedelje dojenja naglašava važnost podrške roditeljima i stvaranja podsticajnog okruženja za majku koja doji.

Promocija i podrška dojenju predstavljaju trajni  prioritet  javnog zdravlja. Broj novorođenčadi i odojčadi na prirodnoj ishrani je sve manji. U našoj zemlji se svake godine u proseku rodi oko 64.000 dece, a samo oko 8000 je na prirodnoj ishrani majčinim mlekom do šestog meseca života.

Prema poslednjim podacima Istraživanja višestrukih pokazatelja (Multiple indicator cluster survey, MICS) UNICEF-a, iako je 90% dece u Srbiji počelo da sisa, samo 13% dece se isključivo doji do šestog meseca, dok je 47% dece uzrasta 0–5 meseci pretežno dojeno.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije izradilo je Nacionalni program podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta koji je Vlada Republike Srbije usvojila u julu 2018. godine. Program definiše povećanje stope isključivog dojenja za decu do 6 meseci starosti sa 13% na 20% do 2021. godine i ima za cilj da omogući potrebne preduslove kako bi se majke motivisale i edukovale da uspostave i što duže, a poželjno godinu dana, održe dojenje.

Uslov za obezbeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u vezi sa porođajem i rođenjem deteta je i dosledno sprovođenje standarda za akreditaciju porodilišta i neonatoloških jedinica i unapređenje rada patronažne službe sa ciljem da odgovori potrebama roditelja u prvom kontaktu sa porodicom, odmah nakon rođenja deteta, uz poseban naglasak na stalnu podršku najosetljivijim porodicama.

Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj deteta jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, zaštitu od infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.  

 

Projekat „Nedelja podrške dojenju 2019. godine: Dojenje: temelj života“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, je prevenstveno namenjen trudnicama, porodiljama, ženama generativnog perioda, kao i zdravstvenim radnicima ustanova primarne zdravstvene zaštite, ali posredna grupa na koju će se uticati jesu i deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta (i njihovi edukatori), kao i lokalna zajednica.

Osnovne aktivnosti kojima se postiže opšti cilj projekta („Povećanje nivoa svesti o značaju dojenja kao javnozdravstvenog prioriteta u lokalnoj zajednici putem sprovođenja edukacija i socijalno-marketinške kampanje“) su:

- Sprovođenje konkursa za likovne i literarne radove kod dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na temu „Podrži dojenje – osnaži roditelje“

- Priprema zdravstveno-vaspitnog sredstva - brošure «Dnevnik dojenja»;

- Edukacije edukatora - učenika Srednje medicinske škole „7. april“ Novi Sad;

- Edukacija trudnica i njihovih porodica;

- Organizovanje izložbe radova sa dodelom nagrada,

- Promocija majki koje su isključivo dojile svoju decu sa dodelom simboličnih nagrada

 

     

 

 

                                    INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju