Novosti17. NOVEMBAR, SVETSKI DAN HRONIČNE OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA (HOBP) 2021. GODINE

17.11.2021

Svetski dan HOBP organizuje obeležava se svakog 17. novembra, u organizaciji Globalne inicijative za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (GOLD). Tema ovogodišnjeg Svetskog dana HOBP je: Zdrava pluća – nikad važnija“, sa ciljem da se istakne da teret HOBP ostaje uprkos tekućoj globalnoj pandemiji COVID-19. HOBP ostaje vodeći uzrok smrti širom sveta.Šta je HOBP?

HOBP (hronična opstruktivna plućna bolest) je dugotrajno stanje gde su disajni putevi suženi i vazduh ostaje zarobljen u plućima zbog teškoća pri izdisanju. 

Karakteriše ga uporni i progresivni nedostatak vazduha, kašalj, proizvodnja sputuma, zviždanje prilikom udisanja vazduha.

Hronična = to je dugotrajno stanje i ne prolazi

Opstruktivno = disajni putevi su suženi, tako da je teže disati brzo i vazduh se zadržava u grudima

Plućni = utiče na pluća

Bolest = to je medicinsko stanje

 

Šta uzrokuje HOBP?

Uzrok HOBP je obično dugotrajna izloženost iritantima koji oštećuju pluća i disajne puteve. Izlaganje inhalacionim iritantima može doprineti HOBP. To uključuje pušenje, pasivno pušenje, zagađenje vazduha i hemijska isparenja ili prašinu iz životne sredine ili okoline radnog mesta. Glavni razlog za HOBP je pušenje duvana. HOBP raste zbog lošeg kvaliteta vazduha u gradovima. 

 

Simptomi HOBP

Simptomi HOBP se javljaju kada dođe do značajnog oštećenja pluća i obično se postepeno intenziviraju, posebno ako se nastavi izlaganje pušenju. Simptomi HOBP uključuju zviždanje i stezanje u grudima, poteškoće sa disanjem, hronični kašalj, respiratorne infekcije, umor, nenamerni gubitak težine i oticanje nogu, stopala i gležnjeva. Simptomi se obično postepeno pogoršavaju tokom vremena i otežavaju svakodnevne aktivnosti, iako lečenje može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti.

 

Kako se dijagnostikuje?

Da bi dijagnostikovali hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), koja uključuje hronični bronhitis i emfizem, zdravstveni radnici će proceniti simptome, zatražiti kompletnu zdravstvenu istoriju pacijenata na osnovu faktora rizika, simptoma i spirometrije (testovi plućne funkcije).

 

Kako se leči HOBP?

Bronhodilatatori i inhalacioni kortikosteroidi su glavni lekovi koji se koriste. Kombinacija lekova zavisi od kategorije HOBP. Lekovi se uglavnom propisuju u inhalacionom obliku (inhalatori). Danas su dostupne hirurške opcije lečenja HOBP.

 

Šta možete da uradite da biste upravljali svojom HOBP?

Postoji mnogo tretmana koji vam mogu pomoći da bolje živite sa hroničnim bronhitisom. To je kombinacija promena načina života, vežbanja i lečenja lekovima.

 

Redovne aktivnosti: Treba biti aktivan i vežbati u cilju poboljšanja disanja, povećanja kondicije i kvaliteta života. Ne treba izbegavati aktivnosti koje ubrzavaju disanje. Redovna vežba može pomoći da se jačaju disajni mišići.

 

Kontrola disanja: Postoje tehnike i položaji koji mogu pomoći da se lakše podnese nedostatak daha i postigne osećaj veće kontrole disanja.

 

Pravilna ishrana i idealna telesna masa: Izbalansirana ishrana snabdeva telo hranljivim materijama koje su potrebne za efikasan rad i održavanje zdrave telesne mase. Vaš lekar ili medicinska sestra vam mogu pomoći da odredite kolika bi trebalo da bude vaša telesna masa ili vas mogu uputiti kod lekara, specijaliste higijene ili dijetetičara u domu zdravlja ili zavodu za javno zdravlje.

 

Emocionalno blagostanje: Emocionalno zdravlje je važan deo ukupnog zdravlja. Rizik od anksioznosti i depresije je veći kod ljudi sa težim oblicima HOBP, pacijenata koji su primljeni u bolnicu i onih sa niskim nivoom kiseonika.

 

Kako održati pluća zdrava?

Održavanje zdravlja pluća podrazumeva izbegavanje cigareta, zagađenja vazduha ili profesionalne izloženosti, redovnu fizičku aktivnost i/ili plućnu rehabilitaciju. 

Pored toga, primanje preporučenih vakcina, odazivanje na kontrolne preglede i pravilno uzimanje lekova pomažu da vaša pluća budu zdrava.

 

Izvori:

https://goldcopd.org/world-copd-day/

https://www.freepressjournal.in/health/world-copd-day-2021-heres-how-you-can-manage-it

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju