NovostiObeležavanje Nedelje svesti o štetnosti alkohola, 15.-21. novembar

18.11.2021

Šta je Nedelja svesti o štetnosti alkohola?

Ovogodišnja kampanja Nedelje svesti o štetnosti alkohola fokusira se na odnose jer su oni često oštećeni štetnim obrascima pijenja kao što su opijanje i nasilje u porodici. Naš cilj je da podignemo svest o tome koliko alkohol može biti štetan za naše odnose sa nama samima, drugima i društvom u celini tokom Nedelje svesti štetnosti o alkoholu.  

Procenjuje se da će u budućnosti 1 od 3 osobe biti pogođena problemima povezanim sa alkoholom u nekom trenutku svog života,  što dolazi u vezu sa oko 60 različitih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, maligne bolesti kao i bolesti jetre.

U Velikoj Britaniji zloupotreba alkohola košta društvo oko 3,5 milijardi funti svake godine. To je zbog antisocijalnog ponašanja i kriminala u vezi sa alkoholom kao i troškova zdravstvene zaštite kao što su hitni prijemi i lečenje stanja izazvanih prekomernim konzumiranjem alkohola.

 

Koja je ovogodišnja tema Nedelje svesti o štetnosti alkohola?

Nedelja svesti o štetnosti alkohola je prilika da se razmišlja o piću. To je prilika u kojoj možemo da podignemo svest i vodimo kampanju za promene. Ovogodišnja tema je fokusirana na „Alkohol i veze“.

Alkohol i odnosi su usko povezani. Mnogi od nas povezuju alkohol i druženje, a alkohol može postati veliki deo naših veza i interakcija sa onima oko nas. Ali kada naše vlastito piće ili piće voljene osobe počne negativno da utiče na naše odnose, ili nam stane na put da preduzmemo mere protiv sopstvenog pijenja, to može imati ogroman uticaj na naše živote.

Povrh ovoga, istraživanja pokazuju da su mnogi od nas zatekli sebe da piju više da bi se izborili sa osećanjem usamljenosti i izolacije tokom pandemije. Kako napuštamo polako izolaciju i vraćamo se normalnom životu, pojaviće se i novi pritisci – pritisci da pijemo, da se osećamo „trezno osramoćeno“ kao i pritisci koje vršimo na sebe da se vratimo „normalnom“ druženju.

Tokom Nedelje svesti o štetnosti alkohola, posmatraćemo načine na koje alkohol može da utiče na naše odnose.

 

Izvor: https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/alcohol-awareness-week-2021/

  • Prekomerna konzumacija alkohola:
    • pijenje 1 jedinice/dan alkohola za žene odn. 2 jedinice/dan alkohola za muškarce[1] češće od 5 puta nedeljno (za potpuno zdrave);
    • povremeno pijenje više od 1 jedinice alkohola za žene odn. više od 2 jedinice alkohola za muškarce;
    • povremeno opijanje;
    • Populaciona preporuka: najbolje je ne konzumirati alkohol ili ne više od 2 puta nedeljno 1 jedinicu alkohola za žene odn. 2 jedinice alkohola za muškarce (za vino se svakodnevno uzimanje 1,2dl toleriše u sklopu potpune mediteranske dijete, a benefiti su opisani kod potpuno zdravih, starijih od 50 godina).

 

[1] Jedinice alkoholnih pića (standardno posluženje) u Srbiji: 0,3 dl žestokog pića (računa se i u koktelu); 0,3-0,5 l piva (zavisno od % alkohola); 1-1,5 dl vina; ~0,3 l alkopopsa (“brizera”).

 

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju