NovostiMeđunarodni dan saradnje 2022: „Saradnjom gradimo bolji svet“

01.07.2022

Prvi put je Međunarodni dan saradnje obeležen širom sveta 1923. godine, a zvanično je proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na stogodišnjicu ICA (International Cooperative Alliance) 1995. godine i obeležava se svake godine prve subote u julu.

Ove, 2022. godine, 2. jula se slavi 100. Međunarodni dan saradnje (#CoopsDai) pod sloganom: „Saradnjom gradimo bolji svet“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je skrenuo pažnju da je svet „na ivici ambisa i da se kreće u pogrešnom pravcu“ i upozorio „da treba vrati poverenje i vratiti nadu u saradnju, i razumevanje“.

Ujedinjene nacije pozivaju zajednice širom sveta da obeleže model saradnje kako poslovni model usredsređen na čoveka, inspirisan vrednostima saradnje kao što su samopomoć, samoodgovornost, demokratija, jednakost, solidarnost i etičke vrednosti otvorenosti, društvene odgovornosti i brige za druge, gradi bolji svet.

Radeći širom sveta, u različitim privrednim granama, zajednice su se pokazale otpornijim na krize. Saradnjom se svet bori protiv degradacije životne sredine i klimatskih promena, stvaranju dobrih radnih mesta, doprinosi se očuvanju zdravstvene bezbednosti hrane, a finansijska dobit se zadržava u lokalnim zajednicama. Poboljšavanjem materijalnih uslova povećava se bezbednost ljudi i doprinosi se osećaju blagostanja.

 

Izvor:

https://www.un.org/development/desa/dspd/2022/06/coopsday-4/

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju