NovostiEVROPSKA NEDELJA IMUNIZACIJE, 23-29. APRIL

24.04.2023Evropski region Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava Evropsku nedelju imunizacije (ENI) kako bi se podigla svest o značaju imunizacije u prevenciji bolesti i zaštiti života. Ovogodišnja kampanja je usmerena na unapređenje prihvatanja vakcinacije u kontekstu Evropske agende imunizacije 2030 i globalnog nazadovanja u obuhvatima vakcinacijom zbog pandemije COVID-19.

Ključne poruke ENI su usmerene na podsećanje opšte javnosti na važnost pravovremene rutinske, obavezne vakcinacije i nadoknadu svih propuštenih ili odloženih vakcinacija i naglašavanje potrebe za vakcinacijom protiv COVID-19, posebno među ranjivim grupama.

Poruke koje SZO šalje tokom Evropske nedelje imunizacije:

 • Razumevanje značaja vakcinacije može spasiti život nekome koga volite. Razgovarajte sa svojim lekarom.

 • Broj slučajeva obolelih od morbila se povećava u Evropskom regionu SZO. Vakcinacija štiti vas i one koje volite.

 • Mnoga deca kasne sa započinjanjem vakcinacije, zbog čega su podložna bolestima. Pratite kalendar vakcinacije i nadoknadite sve propuštene doze vakcina.

 • Kalendar vakcinacije je određen prema tome na koji način imunološki sistem najoptimalnije reaguje na aplikovane vakcine u različitim uzrastima i kada smo pod najvećim rizikom da obolimo od bolesti od kojih nas vakcine štite.

 

U borbi protiv zaraznih bolesti, vakcinacija je, pored obezbeđivanja higijenski ispravne vode za piće, u najvećoj meri doprinela smanjenju obolevanja i umiranja ljudi.

Iako je globalna primena vakcina doprinela iskorenjivanju velikih boginja i dečije paralize tipa 2 i značajnoj redukciji obolevanja od drugih vakcinama sprečivih bolesti, moderna civilizacija se danas susreće sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije.

Zahvaljujući imunizaciji, mnoge bolesti se više ne vide (ili se retko vide).

ZATO SE KAŽE: „VAKCINACIJA JE POSTALA ŽRTVA SOPSTVENOG USPEHA.“

 

U našoj zemlji su u toku intenzivne aktivnosti dopunske imunizacije MMR vakcinom svih propuštenih godišta, te pozivanje roditelja dece uzrasta 9-14 godina i mladih uzrasta 15-19 godina da se odazovu na preporučenu vakcinu protiv HPV virusa, koju je naša zemlja besplatno obezbedila od 2022. godine.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva sve roditelje da odvedu decu na termine zakazane obavezne imunizacije, kao i da zaštite budućnost svoje dece od pojave raka grlića materice, pojave kondiloma, raka grla, spoljnih polnih organa i anusa opredeljivanjem za vakcinu protiv HPV-a u uzrastu 9-19 godina.

Institut za javno zdravlje Vojvodine naročito ukazuje na resurse koji su relevantni za informisanje javnosti o imunizaciji:

 

 1. Sajt o obaveznoj imunizaciji dece „Vakcine, ovo je odgovor koji vam daju lekari“: http://izjzv.org.rs/app/vakcine/

 2. Pitanja i odgovori o obaveznoj imunizaciji dece: http://izjzv.org.rs/app/vakcine/pitanja_i_odgovori.html

 3. Podkast „Obavezna imunizacija dece“: https://www.youtube.com/watch?v=_Jm__LaQsxg

 4. Podkast „Preporučena imunizacija protiv HPV-a“: https://www.youtube.com/watch?v=GEAf73EMrVA

 5. Agitka: „Vakcine, ovo je odgovor koji vam daju lekari“: http://izjzv.org.rs/app/vakcine/IZJZV_Agitka_Vakcina.pdf

 6. Letak „Kalendar obavezne vakcinacije dece“: https://izjzv.org.rs/app/znanjem_do_zdravih_izbora/sadrzaj/Letak_Kalendar_vakcinacije.pdf

 7. Link ka različitim prezentacijama od značaja za razvoj dece (i o značaju vakcinacije): https://izjzv.org.rs/app/znanjem_do_zdravih_izbora/prezentacije.php

 8. Sajt o COVID-19 vakcinaciji: https://izjzv.org.rs/app/vakcine_covid/

 9. Sajt za informisanje o HPV vakcinaciji: www.hpvinfo.rs

 10. Video-klip o kolektivnom imunitetu: https://www.youtube.com/watch?v=q8MYQYvvKs4&embeds_euri=http://izjzv.org.rs/&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt

 11. Društvene mreže Instituta za javo zdravlje Vojvodine: FacebookInstagramLinkedInYouTube,Tik-Tok

 

Izvor:

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju