NovostiSvetski dan stanovništva, 11 jul „Planiranje porodice: osnažuje ljude, razvija nacije“

10.07.2017
11. jul se obeležava širom sveta kao Svetski dan stanovništva i usmeren je na goruće i značajne teme iz ove oblasti. Ustanovljen je 1989. godine, od strane Populacionog fonda UN (UNFPA), a obeležava se od 1990 godine. Petmilijarditi stanovnik Zemlje utvrđen je 11. jula 1987. godine (Dan pete milijarde). Rezolucijom 45/216, iz decembra 1990. godine, Generalna skupština UN odlučila je da nastavi obeležavanje Svetskog dana stanovništva, kako bi skretala pažnju na značajna pitanja, uključujući i povezanost ove teme sa životnom sredinom i održivim razvojem.

Slogan ovogodišnje kampanje je: „Planiranje porodice: osnažuje ljude, razvija nacije“

Širom sveta postoji oko 225 miliona žena koje žele da izbegnu trudnoću ali ne koriste sigurne i efikasne metode planiranja porodice. Razlozi za to su različiti – od nedostupnosti informacija ili usluga, do nedovoljne podrške od njihovih partnera i zajednica. Najviše žena sa nezadovoljenim potrebama za kontraceptivnim sredstvima živi u 69 najsiromašnijih zemalja sveta.

Pristup bezbednim metodama planiranja porodice je ljudsko pravo. Ono je, takođe, centralno pitanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i ključni činilac u smanjenju siromaštva. Ulaganje u dostupne i besplatne mere planiranja porodice dovodi do ekonomskih i drugih dobiti koje stimulišu razvoj društva.

Ove godine, Svetski dan stanovniptva se odvija u isto vreme kada i Samit o planiranju porodice i 2. sastanak „Inicijative 2020 za planiranje porodice“ (FP2020-Family Planning 2020-initiative), sa ciljem da se poveća pristup besplatnim merama planiranja porodice za dodatnih 120 miliona žena do 2020. godine.

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju