Novosti„NEDELJA PROMOCIJE DOJENJA“ - „ODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO“ - 1 - 9. avgust 2017. godine

01.08.2017

 

Svetska nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta, ove godine obeležava se 25. put.

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 2. do 9. oktobra pod sloganom „Podržimo dojenje”.

 

Višestruka korist od dojenja je dobro poznata. Dojenje obezbeđuje opstanak dece, pomaže im da napreduju, ima dugoročnu zdravstvenu korist za žene, ekonomsku korist i poboljšava dobrobit svih. Svi koji podržavaju dojenje imaju izazov da globalno dogovorenu politiku o značaju i prednostima dojenja prevedu u pozitivne aktivnosti u okviru zajednice.

 

Zaštita, promocija i podrška dojenja su ključni za održivi razvoj. U četiri tematske oblasti (Saradnja svih sektora i generacija, Ujedinjen glas za dojenje, Promena stavova i Globalni značaj dojenja) koje se odnose na dojenje kao i jedna prema drugoj, grupisano je 17 ciljeva održivog razvoja.

 

Praktične preporuke hranjenja odojčadi

Dojenje je od vitalnog značaja za zdrav rast i razvoj odojčadi. Isto tako, dojenje ima važnu ulogu za zdravlje majki.

SZO i UNICEF preporučuju:

 • Podsticanje dojenja u toku prvog sata po rođenju;
 • Isključivo dojenje do navršenih 6. meseci života je optimalan način za hranjenje odojčadi – odojče dobija samo majčino mleko bez prehranjivanja i bez vode;
 • Dojenje na zahtev;
 • Ne koristiti flašice, varalice, cucle;
 • Nakon navršenih 6 meseci života odojčetu treba uvesti dodatnu ishranu sa kontinuiranim dojenjem do navršene 2. godine života ili duže.

Ove četiri grupe pomažu nam da definišemo naše aktivnosti u okviru postavljenih ciljeva.

 1. Produktivnost žena na poslu i zapošljavanje
 • Promena stavova
 • Promena politike i zakonodavstva koji štite prava žena da rade i doje
 • Radna mesta moraju biti dostupnija za dojenje. Moramo zajednički da osiguramo ženama kako u formalnim tako i u neformalnim organizacijama potrebnu socijalnu zaštitu.

 

 1. Okruženje i klimatske promene
 • Razgovori izvan dojenja

 

 1. Opstanak, zdravlje i blagostanje
 • Ujedinjeni glas za dojenje

 

 1. Ishrana, bezbedna hrana i smanjenje siromaštva.

 

Nedelja promocije dojenja 2017. godine

Najčešće zablude o dojenju

Deset koraka do uspešnog dojenja

Liflet dojenje

Poster dojenje 2017.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju