NovostiINFORMACIJA O ZARAŽAVANJU ŽENE HIV INFEKCIJOM PUTEM TRANSFUZIJE

11.12.2017

U cilju potpunog informisanja javnosti objavljujemo dopunsku informaciju i obaveštavamo javnost da je epidemiološka služba Instituta za javno zdravlje Vojvodine u  saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju za pozitivnog dobrovoljnog davaoca krvi, sprovela sva  neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

 Pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga je u sklopu lečenja osnovne bolesti, a koja spada u red najtežih oboljenja, primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca. Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija (HBsAg, HIV Ag/Ab, anti-HCV, anti-TP) njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata.
Prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno je da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva.  Od pacijentkinje koja je primila njegovu krv-dar iz prethodnog davanja, uzet je uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.  Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti iako su preduzete sve savremene mere lečenja.

Zbog brojnih natpisa u medijima tokom današnjeg dana, uz ovu dopunjenu objavljujemo i integralnu formu ZAJEDNIČKE IZJAVE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE I ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE POVODOM ZARAŽAVANJA ŽENE HIV INFEKCIJOM  PUTEM TRANSFUZIJE koja je prvobitno dostavljena novinaru radija 021, a potom i drugim medijima.

  

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju