NovostiSvetski dan porodice, 15. maj

09.05.2018

Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kad je proglašen Svetskim danom porodice od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na taj način istaknuta je važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

 

Tema Svetskog dana porodice 2018. godine je „Porodice i inkluzivna društva“.

 

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

 

Prema preporukama UN porodica zahteva posebnu pažnju,  posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rešavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija .

 

Porodica je zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mesto u društvu koje mu pripada. Porodica ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali ne samo čoveka nego društva uopšte. Porodica je posrednik između društva i pojedinca, ali ona ima više funkcija od bilo koje druge društvene grupe. Ona predstavlja osnovnu ćeliju društva, pa da bi se razvilo zdravo društvo potrebno je razvijati i negovati zdrave odnose u porodici. Porodica je mesto gde se gradi i formira ličnost svakog od nas. Način na koji se ponašamo i šta postajemo u životu vrlo zavisi od porodice iz koje  smo potekli i u kojoj smo odrasli. Odnosi sa roditeljima, braćom i sestrama u porodici najčešće su najintenzivniji odnosi koje imamo u životu. Iako kasnije upoznajemo mnoge bliske prijatelje, partnere i kolege sa kojima delimo živote, važnost i uticaj porodice ostaje. Odnosi u porodici model su odnosa koji dete uspostavlja sa drugima, naučeno davanje i primanje u okviru porodice osnova je kasnijeg zadovoljstva ili nezadovoljstva na polju braka, roditeljstva, seksualnog funkcionisanja, karijere, itd.

 

Porodica, pre svega, treba da bude stabilna socijalna zajednica u kome su partneri ravnopravni, gde postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumevanje i poverenje između njenih članova. Prema mišljenju istaknutog psihologa (Ekerman) idealno zdrave porodice nema, one su ili pretežno zdrave ili pretežno bolesne. Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osećanje sigurnosti, naklonosti, nežnosti, odanosti, prijateljstva, itd. Zdrava porodica se karakteriše povezanošću članova porodice i njihovom otvorenom komunikacijom. U njoj se poštuju lične granice i autonomija svakog pojedinca, prihvataju se i ohrabruju ispoljavanja kako pozitivnih, tako i negativnih osećanja. Članovi porodice osećaju se kao da žive sa prijateljima u koje imaju poverenja.

Život u porodici igra važnu ulogu u razvoju ličnosti. Ciljevi koje postavljamo sebi u životu vrlo zavise od načina i kvaliteta života koji smo imali u porodici. Deca koja potiču iz porodica koje su obrazovane i u kojima se vrednuje obrazovanje imaju veću volju da uče i usavršavaju se. Deca koja potiču iz porodica u kojima su  članovi porodice uspešni sportisti, teže i sama sportu i pokazuju veliko interesovanje za usavršavanje u oblasti sporta.

 

Nepotpune ili “dezorganizovane” porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode. Poremećeni odnosi u porodici najčešće formiraju decu koja imaju manje samopouzdanja, decu koja od života očekuju probleme i teškoće. Sa druge strane, stabilna porodična atmosfera i kvalitetni  međusobni odnosi pružaju svakom detetu dovoljno sigurnosti, snage i  samopouzdanja  da u život krenu spremni, zadovoljni sa pozitivnim stavom prema svojoj budućnosti.

 

 

Na Svetski dan porodice, ukoliko ste daleko od svojih roditelja ili ako ih niste davno čuli, pa čak i ako jeste, nazovite ih, a ukoliko ste blizu, posetite ih. Takođe, roditelji pozovite svoju decu, popričajte sa njima ili ako ste u mogućnosti prošetajte zajedno. Neka jednonedeljna šetnja i svakodnevni razgovor postane ritual koji će pomoći razvijanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici.

 

Na ovaj dan širom sveta organizuju se razne manifestacije na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, s ciljem da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju