Saveti i preporukePreporuke za stanovništvo u cilju smanjenja rizika od infekcije virusom ptičjeg gripa A(H5N1)

24.11.2023
Šta raditi kada se uoči ili pronađe divlja ptica koja je iznemogla, povređena ili deluje bolesno?

»

Bakterijski gastroenterokolitisi

16.11.2023
Bakterijske upale želuca i creva ( gastroenterokolitisi) se javljaju tokom cele godine, a nešto češće tokom toplih dana.  Uzročnici su patogene i uslovno patogene bakterije, među kojima  su najčešće bakterije iz roda Salmonella, Campylobacter, patogeni tipovi E.coli, Shigella kao i zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus).

»

Groznica Zapadnog Nila-kako se zaštititi?

27.06.2023

Groznica Zapadnog Nila (Febris West Nile) je prirodnožarišna zarazna bolest. Uzročnik ove bolesti je istoimeni virus, koji se održava u prirodnom ciklusu između različitih vrsta ptica selica i komaraca. Glavni prenosilac ovog virusa je najčešće zaraženi komarac vrste Culex pipiens, koji je odomaćen i kod nas (tzv. kućni komarac).

»

EHINOKOKOZA I MERE NJENE PREVENCIJE

02.02.2023
Ehinokokoza je parazitarna bolest iz grupe zoonoza, čiji je uzročnik pantljičara iz roda Echinococcus. Poznata su četiri oblika: cistična ehinokokoza (uzročnik Echinococcus granulosus), alveolarna (uročnik E. multilocularis), policistična (uzročnik E. vogeli) i unicistična (uzročnik E. oligarthrus). Cistična i alveolarna ehonokokoza kod ljudi imaju najveći medicinski i javnozdravstveni značaj, jer su najzastupljenije.

»

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju