Saveti i preporukeNoro virusi

31.05.2017

Norovirus je veoma zarazan virus (od 10 do 100 partikula virusa je dovoljno da se prenese infekcija). Prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane. Period inkubacije je kratak, 15-50 sati.

Virus izaziva akutni gastroenteritis.

Virus može dobiti svako, i to više puta u toku života jer postoji mnogo tipova norovirusa i infekcija jednim tipom norovirusa ne štiti vas od drugih tipova virusa.

Norovirus se može naći u povraćenoj masi i stolici, čak i pre nego što osoba dobije simptome. Virus ostaje u stolici 2 nedelje, čak i duže,  nakon ozdravljenja. Tada su obolele osobe i najzaraznije.

Virus se obično prenosi kada stolica ili povraćene mase dospeju do usta zdravih ljudi. Ovo se obično dešava konzumiranjem virusom kontaminirane hrane ili tečnosti, dodirivanjem kontaminiranih stvari a zatim stavljenjem ruku u usta ili kontaktom sa inficiranim osobama (na primer nega obolelog ili deljenje obroka ili  korišćenje istog pribora za jelo)

Simtomi su uglavnom razviju 12-48 sati nakon izlaganja virusu. Bolest uglavnom prolazi za 1-3 dana.

Najčešći simptomi norovirusa su: dijareja, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja i bolovi u telu. Ukoliko su povraćanje i prolivi jače izraženi, to može dovesti do dehidratacije, pogotovo kod male dece i starijih osoba. Simptomi dehidratacije su smanjena količina urina, suva usta, osećaj vrtoglavice pri ustajanju, kod dece plač sa malo ili bez suza, pospanost ili razdražljivost.

Norovirusi se brzo šire u zatvorenim objektima poput škola, obdaništa, staračkih domova, brodova (kruzeri)…

Najveći broj epidemjija norovirusima se dešava između novembra i aprila.

 

PREVENCIJA NORO VIRUSA

 

Najbolja prevencija norovirusa je praktikovati pravilno pranje ruku i održavanje čistoće.

-Ruke prati pravilno, sapunom i vodom, naročito nakon upotrebe toaleta, menjanja pelena, i uvek pre pripremanja i serviranja hrane i obroka.

Nakon pranja ruku mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ali ona ne mogu zameniti pranje ruku.

-Pažljivo operite voće i povrće pre pripreme.

-Budite svesni da su norovirusi relativno otporni na temperaturu. Mogu preživeti temperaturu od 60°C

-Hranu koja bi mogla biti kontaminirana obavezno baciti.

-Držite bolesnu malu decu dalje od prostora u kom se hrana priprema i kuva.

-Kada ste bolesni, ne pripremajte hranu i ne učestvujte u nezi drugih obolelih, najmanje dva dana nakon nestajanja vaših simptoma. Ovo se takođe odnosi i na kuvare i osoblje koje deli hranu i učestvuje u ishrani u kolektivnim smeštajima (obdaništa, bolnice, starački domovi).

-Kontaminirane predmete i površine tretirati hlornim preparatima (koncentracija 1000-5000 ppm)

-Pri presvlačenju bolesnih i promeni posteljine koristiti gumene rukavice ili rukavice za jednokratnu upotrebu.

- Zaprljane predmete, površine i rublje tretirati pažljivo, bez dodirivanja i oprati ih deterxentom, a zatim ih oprati i osušiti u mašini.

«

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju